Премиерът: Не търся война с никого

Денков за пореден път се обяви за идеята 24 май да стане национален празник

Ружа Райчева 04 септември 2023 в 10:31 2674 0

Акад. Николай Денков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Акад. Николай Денков

Министър-председателят Николай Денков подкрепя идеята 24 май да стане национален празник. Той определи празника на славянската писменост като символа, който води България към бъдещето, но подчерта, че тази дискусия трябва да се проведе в парламента.

Днес Денков посети Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Подкрепям 24 май да бъде национален празник. Това е символът, който ни води към бъдещето. Нека погледнем към бъдещето, за да видим какво ще ни направи успешна нация", каза той пред журналисти.

Николай Денков коментира, че всяка инститиуция трябва да работи според правата и задълженията си, така че правителството да изпълни изпълни управленската си програма. На въпрос как да се намали злоупотребата с алкохол и дрогираните шофьори той отговори:

"Не търся война с никого, напротив, на нас ни трябва спокойствие - на правителството, в политическия смисъл на думата, за да можем да си изпълним програмата и хората да започнат да живеят по-добре."

Премиерът коментира и случая със съветника в политическия кабинет на министъра на отбраната Тодор Тагарев - Мустафа Емин. Миналата седмица той бе обвинен от служител на столичната болница "Пирогов", че се е държал грубо, позовал се е на полическите си връзки и е поискал друго дете да бъде изкарано от шокова зала, за да влезе неговото. Денков заявии, че във всяка подобна ситуациия трябва да се проверят внимателно фактите:

"Не може на базата само на един Фейсбук профил, едно съобщение, да се правят крайни заключения и да се уволняват хора. Ако е вярно това, което пише в този пост, според мен съветникът трябва да си отиде. Но ако се окаже, че това е прикрита атака, което има някакви други цели, бих оставил министърът сам да реши какво ще направи."

В 11 часа Денков ще открие открие 11-ото издание на "Алея на книгата" в София. По протежението на столичния булевард "Витоша" и пред НДК ще бъдат разположени над 140 шатри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!