Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Премиерът на Северна Македония връща визитата - идва в България утре

Правителствата на двете страни ще заседават във вторник в резиденция "Бояна"

OFFNews 23 януари 2022 в 18:02 2434 1

По покана на министър-председателя Кирил Петков на официално посещение в София ще бъде премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на 24 и 25 януари, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на визитата ще се проведе и съвместно заседание на правителствата на двете държави.

Ковачевски ще бъде посрещнат на площад "Св. Александър Невски" утре в 16:00 часа.

Заедно с Кирил Петков ще положат венци пред Паметника на Незнайния воин.

Съвместното заседание на правителствата на двете страни ще е във вторник в резиденция „Бояна“.

Българският премиер бе на посещение в Скопие на 18 януари. На него стана ясно, че България признава Република Северна Македония под краткото ѝ име - Северна Македония. Скопие пък изпрати нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област. В нея се съобщава, че Република Северна Македония и Северна Македония са едно и също нещо и че се отнася за територията на РСМ, също и че държавата няма никаква териториални претенции. 

Така от дефинираните като 5+1 въпроси отпада един. Остават: преодоляване на говора на омраза към България и българите, работата на историческата комисия и реабилитиране на жертвите на комунизма с българско самосъзнание. Спънка по всяка вероятност ще бъде добавената на последния КСНС точка, че правата на българите трябва да бъдат записани в конституцията. Но според дипломатически източници на срещата е получено обещание, че това ще бъде отразено в нормативната база, защото за конституцията е необходимо 2/3 мнозинство, каквото управляващата коалиция в Скопие няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови