Премиерът: Мораториумът върху цените на тока и парното може да падне преди март

OFFNews 19 декември 2021 в 18:59 2881 0

Снимка gov.bg

Възможно е мораториумът върху цените на тока, парното и ВиК услугите да бъде прекратен преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за bTV.

Трябва да направим пълни проверки по веригата - дали няма течове, дали някакви пари могат да се спестят, защото винаги е най-лесно, и така е било в миналото - да се качат цените на крайния потребител и всички по веригата да са доволни, отбеляза Петков.

Тук философията е обратна - искаме да направим всичко възможно за крайния потребител тези цени да са най-ниски, обясни той.

Не може в ден първи, в който си встъпил, първите сметки след встъпването вече да са с 30 процента по-високи за хората, кото използват парно, което е цяла София, и за тока, посочи Петков. Според него парламентът трябва да направи промени в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, в която има членове с изтекъл мандат.

До края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса - заради поскъпването на тока и газа.

Помощта ще бъде процент от цената на електричеството и не е редно да е еднаква сума за всички, а да се въведе ясен модел за подпомагането. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията, отбеляза премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови