Премиерът Янев: Токът и газът ще са скъпи още 2-3 месеца

OFFNews 09 декември 2021 в 14:37 2012 0

Прогнозите са, че енергийната криза с високите цени на енергоносителите, съответно и на тока, а и на газа, ще продължат да бъдат високи през следващите 2-3 месеца. От 1 декември до края на февруари или март трябва да се вземат краткосрочни мерки. Това заяви премиерът Стефан Янев в отговор на депутатски въпрос.

По отношение на компенсаторните мерки от страна на държавата към небитовите потребители на промишления ток, Янев заяви:

"От 47 дружества, 46 са подписали договори. Тези дни започва изплащането на голяма част от компенсаторните суми за октомври и до другата седмица ще бъдат направени изплащанията за сметките за ноември. Разчетите, които има в Министерството на енергетиката, показват, че малка част от сумите са изплатени, поради естественото забавяне на сметките и необходимостта за тяхната обработка. Това ще се случи буквално следващата седмица", коментира Янев помощите за бизнеса по отношение на промишления ток.

Преди това министър-председателят коментира дали има промяна на българската позиция по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония.

"Няма промяна в позицията на България за Северна Македония. Медийният ентусиазъм на ръководители на чужда държава и медии не мисля, че трябва да го коментираме в дълбочина в българския парламент, защото от тази трибуна не можем да кажем на нашите колеги какво и как да правят.

Според него отношението ни към Северна Македония и Западните Балкани е постоянна и неизменна.

"Те заслужават европейско бъдеще и България целенасочено е декларирала и давала своя принос в подготовката на тези държави за европейски държави. Нашите претенции са, че Северна Македония не си изпълняват задълженията по договора за добросъседство и сътрудничество", заяви премиерът Стефан Янев в отговор на въпрос на Валентина Василева от Има такъв народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови