Преговорите за правосъдие: Спорът е за функциите на КПКОНПИ

Владимир Йончев 02 декември 2021 в 21:29 2782 0

Дали КПКОНПИ трябва да има разследващи функции или не - това е големият спор в преговорите в работната група "Правосъдие".

Едната версия се защитава основно от Лена Бориславова, която е представителят на "Продължаваме промяната" в преговорите. Според нея на Комисията за предотвртяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобитото имущество трябва да се дадат допълнителни правомощия, за да могат уличените в корупция ефективно да бъдат осъдени.

Според представителите на БСП това крие огромен риск комисията, начело на която в момента е Сотир Цацаров, да се превърне в бухалка. Ще се случи следното: Комисията те нарочва за незаконно забогатял и започва да те разследва, докато се откупиш. Това отваря огромно поле за корупция. Няма на кого да се оплачеш, защото си единствено и само в нейните ръце.

Тази промяна няма да доведе до ефективност, а до лов на вещици и рекет към невинни хора, е тезата, която БСП са защитавали, научи OFFNews от участник в преговорите.

Този спор е ключов в разбирането ни за правосъдието ни като такова, преговорите ще продължават докато постигнем съгласие за това, коментира източникът ни.

Той е категоричен, че никакви имена не са обсъждани. Нито за евентуален наследник на Цацаров, нито за министър на правосъдието и негови заместници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови