Председателя на ДСБ-Пловдив до Юнкер: С вашето мълчание се погазват българските закони

OFFNews 14 февруари 2018 в 16:13 4438 0

Председателя на ДСБ-Пловдив Йордан Иванов изпрати писмо до големите европейски институции, включително ЕК и ЕП, в което споделя погледа на партията относно начина на управление в България.

"Тук се случват корупционни афери за милиарди, които се прикриват от управляващите и прокуратурата зад бутафорни обвинителни актове от по няколко хиляди страници.

Тук е така. Не отговаря на европейските ценности, нали?", пише в писмото си до Юнкер и Туск Йордан Иванов.

Пълния текст на писмото:

Пише Ви един млад и вероятно наивен, но убедено вярващ в ценностите на най-големия и мощен икономически и социален съюз в историята на човечеството, политик и преди всичко гражданин.

Европа за мен е сбъдната мечта.
Европа за мен е моето семейство.
Европа за мен е власт на закона и меритокрация в чистия й вид.
Европа за мен е справедливост, сигурност и свобода.
Европа за мен е солидарност - това са местните общности, които решават проблемите си сами и хората в тях държат един на друг.

България, моята родина, е част от Европейското семейство, което е и най-голямата постигната национална цел от самите нас.

Аз съм притеснен.

Притеснен съм от това, че Вие не виждате какво се случва в България. Оставам с усещането, че единственото нещо, което Ви интересува, са добрите отношения с водещата политическа партия в България. С това си Ваше отношение по безпрецедентен начин легитимирате премиер-министъра на Република България като човек, който се ползва с Вашето доверие.

Нека Ви разкажа какво се случва в родната ми страна:

Тук се краде частна собственост със съдействието на българската прокуратура и държавните институции.

Тук се заглушават единствените останали обективни медии чрез държавна репресия.

Тук имаме неефективна и корумпирана съдебна система.

Тук имаме всевластен главен прокурор по руски модел, който обслужва корпоративните интереси на водещи политически фигури в страната.

Тук ни налагат най-авторитарната структура на публичните финанси в Европа, която ни нарежда на последно място по децентрализация на правомощия и ресурси.

Тук местните общности и кметовете нямат глас и правомощия за каквото и да е било, защото дори парите за изграждане на пешеходните пътеки в селата се отпускат от централната власт.

Тук чрез еврофондовете се злоупотребява с парите на европейските данъкоплатци, като се купуват политическо влияние, медии и избори.

Тук никой не се интересува от ефекта на парите от еврофондовете, важното е бързо усвояване на цифри.

Тук имаме пълно срастване на политическа и съдебна власт, за да се задоволяват големите корпоративни интереси на олигарси, политици и бизнесмени.

Тук се случват корупционни афери за милиарди, които се прикриват от управляващите и прокуратурата зад бутафорни обвинителни актове от по няколко хиляди страници.
Тук е така.

Не отговаря на европейските ценности, нали?

Вие можете да се направите на изненадани след всичко, което Ви казвам, и да продължите мълчанието.

Вие можете да решите и да ни споделите нещо по въпроса.

Добре е да направите второто, защото най-малко няколкостотин хиляди български граждани очакват от Вас сигнал, че знаете какво се случва на нашата територия. Нямам претенции да артикулирам чрез това писмо волята на тези стотин хиляди човеци, но имам претенцията, че в България живеят повече от милион добри българи, които са почтени европейци и държат на почтеността в човешките дела. Разговарям с десетки хора всеки божи ден и да, виждам разочарованието им от Вашето мълчание. За тях то е позор.

Ако не го направите, ако нищо не ни споделите, ако продължавате да мълчите пред всички безпрецедентни атентати срещу демокрацията в България, бих искал да Ви уведомя, че разочарованието на хората от сегашната власт в България, ще продължи да се превръща бавно и постепенно, но съвсем сигурно и безвъзвратно, към разочарование от Европа и европейските институции.

Аз отказвам да приема, че лидерите на Европа могат да мълчат, когато пред тях се погазва правовия ред.

Аз отказвам да приема, че лидерите на Европа могат да мълчат, когато пред тях се погазва върховенството на закона и справедливостта в една европейска държава.

Ако чрез Вашето мълчаливо съгласие, настъпи моментът, в който приема, че всичко това е възможно да се случва безнаказано в Европейска България, то тогава ще съм абсолютно убеден, че пътят на цялата общност е предопределен в посока към социална катастрофа.
Тази катастрофа ще е последица от слабо политическо лидерство, което е гледало само собствения си интерес.

Бъдещето на Европейската общност няма да бъде предопределено от външни атаки, а от силно или слабо лидерство, което реагира адекватно или се снишава, когато се погазват човешки права!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови