Предаването на властта в МИЕТ: Един за трима, трима за един (видео)

Николаос Цитиридис 07 ноември 2014 в 16:56 4963 1

Снимка OFFNews

На кратка церемония в Министерството на икономиката и енергетиката служебният министър Васил Щонов предаде властта на новите трима министри във ведомството - Божидар Лукарски, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

МИЕТ ще бъде разделено на три, като Божидар Лукарски ще поеме икономиката, Теменужка Петкова - енергетиката, а Ангелкова - туризма.

Преди церемонията в МИЕ новата министърка на туризма Ангелкова, която бе служебен министър по транспорта, предаде властта на Ивайло Московски.

Така се получи, че нов министър сдаде властта на нов министър, а пък в правосъдното министерство например министър Иванов предаде властта сам на себе си.

На церемонията днес Васил Щонов заяви, че едно от нещата, за които трябва да работи новото министерство на енергетиката, е превенцията на евентуална газова криза, която може да се случи през зимата.

Дългосрочното спасение, според Щонов, е енергийната независимост, за която той е работил през мандата си.

Най-важното е и удължаването на лицензите на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", което беше вече и успешно започнато, посочи Щонов.

"Относно икономиката - там са 2 проблемите и 2 са действията за решаването: максимална работа в насока на възстановяване на евросредствата и одобряване на следващата Оперативна програма "Иновации и конкурентно способност", каза Щонов.

В енергетиката спират лошите практики

Първото обещание, което новата министърка на енергетиката Петкова даде пред медиите, е че ще спре лошите практики в сектора и да се въведат европейски практики и стандарти.

"Много ми се иска енергетиката да се превърне в един стабилен отрасъл, предвидим и с дългосрочна политика и визия. За да се случи това, трябва да се мине през определени реформи и през определени действия", каза Петкова.

Туризмът ще се вслушва в браншовите организации, а не в лобитата

Представители на туристическия бизнес, местните власти и новото министерство на туризма ще "начертаят стъпките на развиващия се бранш".

"Смятам, че моят опит в областта на управленията на средствата от Европейския съюз ще ми бъде полезен в това да донесем допълнителен ресурс в сферата на туризма. Също така фактът, че не представлявам нито едно от лобитата в бранша, смятам, че ще бъдем доста положителен и ще гледам обективно и правилно на работата си", каза Ангелкова.

Иновативни технологии ще помагат на малкия и среден бизнес

"Не знам дали знаете, но средната продължителност на живот на един малък семеен бизнес е около 3 години, докато в чужбина това е гръбнакът на икономиката. Поради тази причина ще се опитаме да намалим административния натиск върху фирмите, както и да осигурим опит, включително с иновативни технологии, за повече присъствие на международния пазар", заяви Божидар Лукарски на брифинга.

За момента все още не са обявени заместник-министрите на Лукарски, Петкова и Ангелкова, както и къде ще бъдат сградите на новите министерства.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!