Правосъдие за всеки: В проекта на ДПС за промяна на Конституцията има капани

ПП-ДБ ще внесе проектът за промяна на основния закон до 31 юли

Кристина Минчева 18 юли 2023 в 18:28 3141 0

Велислав Величков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Велислав Величков от "Инициатива правосъдие за всеки"

Очаква се до 31 юли да бъде внесен проектът за промени в Конституцията на "Продължаваме промяната - Демократична България". Това съобщи адв. Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки“ след среща с коалицията в НС.

Величков уточни, че проектът се доизработва, но е сигурно, че ще отпадне ал. 2 от чл. 126, в който са заложени функциите на главния прокурор. В момента тя гласи: "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори".

Текстовете за надзорност и методическо ръководство, ще бъдат премахнати, но част от функциите на главния прокурор ще бъдат запазени.

Величков съобщи, че в проекта се предвижда Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две - прокурорски и съдийски съвет, както и че е постигнато съгласие членовете, които се избират от Народното събрание, да не бъдат действащи магистрати, но дали това ще бъде и в двата съвета, или само в прокурорския съвет, ще подлежи на допълнителна дискусия.

От неправителствената организация уверяват, че са добре запознати с предложенията на ДПС за промени в Конституцията. Величков обаче смята, че в проекта на ДПС има капани, като квалифицираните мнозинства, с които да се взимат решения в двата съвета.

ИПВ се интересува и от евентуални предложенията на ГЕРБ. Организацията е решила да покани всички, които имат проекти, и те да се обсъждат на конференция през септември.

„Тази обществена дискусия за нас е изключително важна, за да могат съсловни, неправителствени, юридически организации да си кажат думата по всички проекти, за да се стигне до най-доброто", каза Величков.

Парламентарната комисия по конституционни въпроси, която трябва да работи по реформата, все още не се е събрала на първото си заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика