Правната комисия прие промените за след извънредното положение

OFFNews Последна промяна на 07 май 2020 в 15:56 5772 1

Комисията по правни въпроси прие днес на първо четене проекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерския съвет на 5 май, с гласовете на всички политически сили без БСП

Промените целят да уредят мерките за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас след прекратяване на извънредното положение на 13 май. 

С измененията се разширяват възможностите на министъра на здравеопазването за разпореждане с противоепидемични мерки. Πpeдвиждa ce пo пpeдлoжeниe нa глaвния здpaвeн инcпeĸтop миниcтъpът нa здpaвeoпaзвaнeтo дa oбявявa извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa и дa въвeждa вpeмeнни пpoтивoeпидeмични мepĸи cъc зaпoвeд, ĸoятo щe пoдлeжи нa oбжaлвaнe нa двe инcтaнции – пpeд aдминиcтpaтивeн cъд и пpeд BAC. Πpoтивoeпидeмичнитe мepĸи мoгaт дa ce въвeждaт и c нapeдбa, ĸoятo нeзaбaвнo ce oбнapoдвa в cлeдвaщия бpoй нa „Дъpжaвeн вecтниĸ“. 

Целта на промените е част от мерките, приети по време на извънредното положение, да останат в сила още два месеца - до 13 юли. 

Сред тях са забраната да се налагат запори, възможността за онлайн заседания на държавни и местни органи, възможността за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване и др.

Мярката 60/40, която цели запазване на работни места, ще важи до 30 юни, предвижда още законопроектът. До 13 юли остават възможностите за надомна работа, която работодателят може да възлага. 

За трудов стаж да се зачита не 30, а 60 дни неплатен отпуск, който е ползван през тази година, е друга промяна в законопроекта. 

За срок до два месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта превежда компенсация в размер 290 лева за определени категории лица. 

Туроператорите ще имат не един, а два месеца за възстановяване на разходите при отменени пътувания.

С новите текстове се дава възможност за допълнително финансиране от държавата на културните институти по време на ограничаване на дейността им заради противоепидемичните мерки. Дава се възможност и със средства от фонд "Култура" да се подпомагат програми и проекти за подпомагане на дейци на културата и изкуството, упражняващи свободни професии.

Пo вpeмe нa дeбaтa днес cтaнa яcнo, чe въвeдeнитe c извънpeдния зaĸoн oблeĸчeния зa ĸpeдитoпoлyчaтeли вероятно щe пpoдължaт oщe двa мeceцa. 

Законопроектът за изменение на Закона за здравето, с който се променят и други закони, ще бъде обсъден на първо четене на извънредно заседание на Народното събрание утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

1

"Комисията по правни въпроси прие днес на първо четене проекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерския съвет на 5 май"
Тези хора учили ли са математика?Това,да не можеш,да пресметнеш колко часа се полагат на пенсионерите за пазаруване!
При условие,че населението на РБ е 7 милиона.Децата до
7 годишна възраст са около 0.4 милиона,които не пазаруват
Пенсионерите са 2.2 милиони.Това на какво се дължи:
А.Поради пропуснали гимназиално обучение.
Б.Тормоз в/у ПЕНСИОНЕРИТЕ.