БСП с резерви към новите правомощия на министъра на здравеопазването

OFFNews 07 май 2020 в 13:52 4609 0

Предвижда се епидемично извънредно положение да се обявява от здравния министър, по предложение на главния здравен инспектор. Тежка отговорност са тези решения и съвсем не е ясно дали конституционно имате право да ги поемате.

Това заяви зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков, като се обърна към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на обсъждане на закона, който да замени този за извънредното положение. 

Зарков отчете, че има добри неща в закона, които трябва безспорно да бъдат направени, но има и значителни липси. Народният представител подчерта, че една от малкото мерки, които няма да бъдат продължени и след извънредното положение е една от основните социални мерки, която в момента дава възможност на длъжници да не дължат неустойки и наказателни лихви, ако не могат да ги изплащат вследствие на кризата. „Точно тази разпоредба ще спре действието си след края на извънредното положение. Не разбираме защо”, коментира Крум Зарков.

В отговор министърът на правосъдието се ангажира да проведе допълнителни консултации по този въпрос. 

„Продължава да няма нищо за големи групи хора – в принудителен неплатен отпуск, самоосигуряващи се. Ние ще направим предложение те да бъдат компенсирани", каза още Зарков.

Той заяви, че от левицата ще се въздържат от подкрепа на закона и ще направят предложения за подобряването му, ако бъде приет на първо четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови