Правната комисия отхвърли ветото на президента на закона за съдебната власт

OFFNews 23 септември 2020 в 13:48 2372 0

Хамид Хамид

С 15 на 7 гласа парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Закона за съдебната властм съобщи БНР. В подкрепа на възраженията на държавния глава срещу т. нар. "кариерни бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха само депутатите от БСП.

Дебатът по ветото се водеше основно между вносителя на промените в закона Хамид Хамид от ДПС и президентския секретар по правните въпроси Емилия Друмева. Спорът беше около думата "може", която смекчава досегашното безалтернативно задължение на Висшия съдебен съвет - след края на мандата им, да преназначава бившите съдебни кадровици в по-горна съдебна инстанция и как това рефлектира върху независимостта на магистратите:

"Автоматичното кариерно израстване е намеса. Премахвайки това автоматично израстване, автоматичен кариерен бонус, прехвърлянето на решаването на този въпрос в ръцете на самата съдебна власт, ние вече преодоляваме този проблем", коментира Хамид Хамид.

"Какво означава може? Щом може, значи реализацията на тази възможност е въпрос на решение на мнозинство във ВСС, различно от общия ред", посочи от своя страна г-жа Друмева.

Почти без дебати и без нито един глас против парламентарната правна комисия откри за втори път процедурата за избор на председател на Централната избирателна комисия. Първата процедура за наследник на подалата оставка Стефка Стоева се провали заради липса на кандидати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови