Правителството замразява инвестиционни проекти с държавни заеми за 2017 г.

OFFNews 27 април 2016 в 13:01 2350 2

Държавата замразява инвестиционните проекти за 2017 г.

Правителството замрази финансирането на нови инвестиционни проекти за 2017 г. Със свое решение от сряда кабинетът реши в бюджета за следващата година да не бъдат включвани нови, финансирани с държавни заеми и/или с издаване на държавни гаранции инвестиционни проекти. 

Това се прави с цел осигуряване на последователност при прилагането на мерките за фискална консолидация и за спазване на фискалните цели и ограничения в размера на публичните разходи, предвидени в Средносрочната бюджетна прогноза за 2017-2019 г., аргументира се правителството.

Изискванията обаче няма да се отнасят за проекти, за чието одобрение има предвиден друг специален ред в закон или в нормативен акт на Министерския съвет, в които са регламентирани особеностите за тяхната реализация, независимо че за финансирането им се планира ползването на заемен ресурс и/или издаването на държавна гаранция.

В края на 2014 г. правителството взе решение за замразяването на големи инвестиционни проекти, сред които бяха този за купуването на нови изтребители, както и проектите за строителството на „Хемус”, участъците от трансевропейската мрежа София – Видин, София – Калотина, София – Велико Търново – Русе и довършването на всички участъци от Южната дъга на Софийското околовръстно шосе. 

По изчисленията на финансовото министерство тези проекти ще изискват финансов ресурс от 1.3 млрд. лв., нещо което, според Владислав Горанов, не може да бъде обезпечено в рамките на средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews