Правителството прие актуализираната стратегия за национална сигурност

OFFNews 06 декември 2017 в 14:42 7555 0

Правителството прие актуализираната стратегия за национална сигурност

Правителството одобри проекта за актуализиране на Стратегията за национална сигурност, като предлага на Народното събрание да я приеме документа, съобщиха от правителствената пресслужба.

До този момент промените не бяха публикувани за обществено обсъждане за разлика от първоначалния ѝ вариант от 2011 година, когато целият проект беше оповестен преди приемането му от правителството. Промените са изготвени от междуведомствена група, назначена от премиера Борисов. Те са изготвени на 21 септември и разгледани на 10 ноември на Съвета за сигурност. 

В текстовете се посочва, че сигурността вече не е само право, но и отговорност на всеки член на обществото, а опитите за възпрепятстване на стратегически транспортни и енергийни проекти увреждат интересите на държавата за развитие на икономическия си потенциал и увеличаване на благосъстоянието на населението.

От пресслужбата на правителството съобщават, че стратегията посочва "националните интереси, необходимите условия и предпоставки за тяхното реализиране чрез неутрализиране на рисковете и заплахите за страната и нейните граждани":

Тя очертава по-широко разбиране за националната сигурност, като извежда на предно място сигурността на гражданина, обществените и икономическите аспекти, без да подценява измеренията, свързани с отбраната, външната политика, разузнаването, охраната на обществения ред и защитата на законността. Предлага се включването на нови политики като кибер сигурността, транспортната сигурност, управлението при кризи, младежта и спорта и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство.

Чрез актуализираните текстове на отбранителната политика са посочени основните проблеми на отбраната. От стратегическо значение е определянето като основен приоритет и изпълнението на приетите от България цели за способностите на НАТО за колективна отбрана и изграждане на отбранителни способности на Европейския съюз.

Изцяло нов момент в е поетапното увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП на страната. Отчетена е необходимостта от реализиране на инвестиционните проекти за придобиване на нови основни бойни платформи и цялостна модернизация на въоръжените сили, както и от създаване на система за прозрачен, ясен подбор и кариерно развитие на военнослужещите и цивилните служители, която да включва и ефективен пакет от мерки за мотивация.

Актуализираната стратегия ще даде възможност за подобряване на механизма за планиране и изпълнение на политиките за национална сигурност, включително чрез по-ефективно използване на потенциала от членството на България в НАТО и в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови