Правителството: Правата на българите в Македония вече са изцяло защитени

OFFNews 17 юли 2022 в 19:33 3399 1

Общата снимка след подписания днес двустранен протокол

Снимка МВнР

Общата снимка след подписания днес двустранен протокол

"България и Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по чл. 12 Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. С това приключи един нелек процес на преговори, в който двете правителства показаха смелост и политическа воля да преодолеят противоречията. Това решение изцяло защитава правата на българите в Северна Македония и българския национален интерес. Именно затова то получи максимално широка подкрепа в Народното събрание, включително от опозицията, което е показателна оценка за усилията на българското правителство и за заложените гаранции за интересите на страната ни."

Това се посочва в декларация на правителството по повод подписания днес двустранен протокол със Северна Македония.

"С днешния ден започва една нова страница в отношенията между двете държави и нашите народи, ще положи основата за взаимно доверие и зачитане, ще засили връзките във всички области и ще направи хората от двете страни на границата още по-близки. Очакваме да продължи активизираният от началото на 2022 г. секторен диалог в области като икономика, инфраструктура, енергетика, култура, образование и др. Гражданите на България и Северна Македония ще се опознаят по-добре, когато между тях има пътища, развива се търговия, обменяме културни събития и пр. Без граници помежду ни, но с уважение един към друг - това е европейският начин да се развиваме заедно. Нямаме илюзията, че с това всички проблеми между двете страни са решени. Но ние вярваме, че вече имаме ясна основа, изградена върху европейските ценности и принципи, върху която да решаваме въпросите помежду си" - пише в декларацията на българското правителство.

"С подписването на протокола и след извършването на съответните конституционни промени се отваря пътят на Северна Македония към преговори за членство в ЕС. България винаги е била и ще продължи да бъде сред най-убедените поддръжници на политиката на разширяване на ЕС. Убедени сме, че страните на Балканите са по-силни заедно, а европейският проект няма как да бъде завършен без Западните Балкани. Благодарим на всички наши европейски партньори, които доказаха своето доверие към България, както и демонстрираха разбиране на българската позиция и прилагането на декларираните принципи на практика." - пише още в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови