Правителството подписа с Шел за нефт и газ в Силистар

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2016 в 11:44 8029 23

Правителството и „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.“ подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“. Документът беше подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на американската компания. 

Да си пожелаем успех при проучването на „Силистар“, защото то е изключително важно за бъдещето на България, каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на церемонията в Министерски съвет.

„Виждате, че колкото и скептици да имаше по тази тема - десетилетия наред тя е пренебрегвана по една или друга причина, но след като „Тотал” влязоха да проучват находището ни „Хан Аспарух”, сега един от световните лидери в тази дейност „Шел“ влиза на "Силистар“, коментира Борисов.

Премиерът е убеден, че находищата "са добри" и че в бъдеще те ще дадат "предимства на газоразпределителя „Балкан” и изключителни възможности". "На практика от „Хан Аспарух”, „Галата“, „Силистар“, от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция, надяваме се и руски газ да дойде по този разпределител. Именно затова ни трябва компания като „Шел“, за да може да инвестира и 5-6 източника на газ да влязат в нашата газопреносна система“, обясни Борисов.

В края на септември миналата година стана ясно, че американската петролна компания ще търси залежи на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Силистар" в дълбоко Черно море. Компанията ще вложи в проучванията за нефт и газ в "Силистар" 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус още с подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Проучванията за залежи на газ в блок "Силистар" ще започнат през февруари - март и ще приключат след 3-4 месеца. Компанията е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. "Шел" познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.В напреднала фаза е и проучването в блок „Хан Аспарух“, за което бе сключен договор през 2012 г. Първият сондаж на компанията "Тотал Е&П България" за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" ще започне в периода февруари-май 2016г. на около 86 км. от българския бряг. Конкурсът за проучването на блок "Терес" бе прекратен миналата година, поради липсата на интерес от страна на компаниите. За втори пореден път за него не се намери кандидат, който да го проучва, след като обявеният през 2013 г. конкурс се провали поради същите причини. Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, към което е насочено и проучването на блок "Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 11:02

Както вече казах, като ми потрябва съвет от тебе, ще те питам. А като не съм те питал, не ставай смешен с глупости.

Лека 'работа', зает човеко ;)

24.02 2016 в 10:15

... освен всичко, там напоследък се изкарвали и добри пари, често непосилни суми за средно посредствения зает в частния бизнес или пък предприемач. Така поне разправят някои хедхънтъри. Пробвай се бе. Ко рискуваш?

24.02 2016 в 10:09

Понеже демонстрираш чиновническо, поданическо мислене, за теб бизнеса трябва непременно да е "едър". За нас, напротив, същото уважение заслужават и предприемачите открили дори само едно работно место, както ти ги наричаш "дребни". В този смисъл "дребен бизнесмен" бих го приел за комплимент. Чиновническо мислене издава и подмятането кой къде как е учил икономика. На хората, които правят нещата да се случват, им е вродено да оценяват по резултати, а не по дипломи и никога дори не биха си помислили да зададат подобен въпрос. Казах ти, стани един държавен чиновник, да се почувстваш реализиран.

24.02 2016 в 09:47

Като ти се примоля да ми потърсиш работа, тогава се притеснявай за неща извън темата.

А по темата, двата ти съвсем 'теоретични' псевдоаргумента издишат напълно и показват типичната за българския дребен "бизнесмен" на прехода лекота на полученото образование и плиткост на разсъжденията.

Вероятно 'икономиката' си я учил от Киосаки.

24.02 2016 в 09:42

Не си ли? Щото миришеш на книжен плъх. Сбъркал си професията значи. Многознайковците с враждебно отношение към всички и всичко са високо ценени в държавната администрация. Пропуск.

24.02 2016 в 09:29

"Иначе похвална е вярата ти в българския чиновник дето щял да реши правилно кога да проучва, кога да добива така щото България да спечели най-много."

Още по-похвална, високоинтелигентна и основана на солидни аргументи е вярата, че чужда фирма ще работи за държавния интерес.

Но за тебе е естествено да си ги мислиш такива, все пак ти си от контингента на хубавите, умните и интелигентните, които ви вързаха кънките с Кънев и "реформаторския" му блок.

Успех на президентските избори ;)

24.02 2016 в 09:17

"Пак не разбрахме"

Това ви казвам от вчера, че сте доста задръстени. Държавната политика е да се поддържат високи цени, именно затова държавата не прави нищо, за да ги свали.

Дори да има море от нефт като в Саудитска арабия, цените на горивата у нас няма да спаднат.

Пример: братска Русия, където също връзват бюджета като у нас, като цедят бедните с косвени данъци.

"Алоуу, чиновника,"

Хахаха. В клубчето за дребен алъш-вериш сте много задръстени, но ще те разочаровам, не съм чиновник.

24.02 2016 в 09:04

Алоуу, чиновника, по-кротко със злобата да не излезе от зор хемороида. Пак не разбрахме какво общо има високото ДДС с доставната цена на газа от Газпром. Щото няма нищо, ама вие там чиновниците може и наопаки да ги разбирате нещата. И пак, кое и е лошо на диверсификацията. Иначе похвална е вярата ти в българския чиновник дето щял да реши правилно кога да проучва, кога да добива така щото България да спечели най-много. Освен, че си глупав и злобен, ами си и наивен.

23.02 2016 в 21:00

"яма да повлияе на политиките по ДДС, но може да повлияе на доставната цена"

Глупости.

"Нима ДДС-то ти е виновно, че БГ получава една от най-високите доставни цени за природен газ на континента"

Не, "виновна" е политиката за високо ДДС, която налага поддържането на високи цени от държавата. Това, че като следствие руснаците намазват е следствие, не причина. А имаме високо ДДС, защото данъкоядците, които строят магистрали с държавни пари не искат да плащат данъци, а глупаци като тебе им танцуват по свирката.

"По-маловажни ли са темите за националната сигурност, зависимост от един единствен доставчик и т.н. "

Каква национална сигурност бе? Вие, "бизнесмените" от алъш-вериша стил "тукаима-туканема" какво разбирате от национален интерес, нефт и газ точно?

Националната сигурност и интерес изискват да си направим сами проучванията и веднъж като знаем какво имаме, да изчакаме високи цени и да караме такива като Шел да наддават, а не да даваме концесия, когато е най-евтино.

Националната сигурност изисква да сме построили международните връзки още преди три петилетки и да имаме достъп на газ от всички граници и близки пристанища, ама ни едно правителство досега не е пожелало да я свърши тая работа.

Що? Щото държавата не иска да паднат цените. Що? Щото "бизнеса", който командва в НС иска офшорни данъци и бедните да си плащат сами и за мизерията, и за държавните поръчки.

Проста работа, ама вие от "свободния пазар" сте прекалено плоски дори за нея.

23.02 2016 в 16:40

Това, което пишеш е част от истината. Диверсификацията няма да повлияе на политиките по ДДС, но може да повлияе на доставната цена. Нима ДДС-то ти е виновно, че БГ получава една от най-високите доставни цени за природен газ на континента? А и не само ценовия аспект е важен. По-маловажни ли са темите за националната сигурност, зависимост от един единствен доставчик и т.н.