Правителството планира нови 635 км магистрали до 2020 г.

OFFNews 16 септември 2015 в 13:29 3921 4

Нови 635 км автомагистрали и над 17 хил. км рехабилитирани пътища от I, II и III клас до 2020 г. предвижда приетата от кабинета Стратегия за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението ѝ до 2022 г.

Сред приоритетите, залегнали в документа, е завършването на автомагистралите „Хемус“, „Струма“, „Марица“, „Черно море“ и „Калотина“.

Освен това приетата от правителството Стратегия съдържа и анализ на състоянието на републиканската и общинската пътна мрежа, общата дължина, амортизационно състояние, състоянието на пътните съоръжения, статистика и прогноза за трафика и интензивност на движението. Тя набелязва и нужните законови промени, които да са в съответствие с увеличения брой на моторните превозни средства, тяхната товароносимост, както и нарасналия транзитен трафик, след приемането ни в ЕС.

Документът е ключов за развитието на пътната инфраструктура в България през настоящия програмен период на ЕС, ускоряване на регионалното сближаване, устойчиво развитие на икономиката и подобряване на състоянието на околната среда, съобщават от правителствената пресслужба.

Програмата представлява и своеобразна платформа за координация и концентрация на ресурси, включително международни финансови споразумения, за да се постигне максимален ефект от средствата, инвестирани в поддръжката, рехабилитацията и развитието на пътищата в България, допълват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови