Арх. Димитър Димитров: Спрете магистрала "Струма", опасна е

OFFNews 07 септември 2015 в 11:30 33540 36

Арх. Димитър Димитров: Спрете магистрала

Начинът, по който се строи магистрала "Струма", я прави опасна и неефективна. За това трябва незабавно да се спре всякакво строителство по нея, като се направи пълна преоценка на съществуващите проекти. 

За това алармира арх. Димитър Димитров от Инициатива „Граждани за устойчиво развитие”. По думите му магистралата се строи на парче без цялостен устройствен план. Според него магистралата е "опасен антипод на нормалните европейски магистрали". 

Според проектите магистралата удължава пътя от София да Кулата, вместо да я съкрати. Пътят Дупница до Благоевград ще се удължи със 7 км, вместо да се съкрати, което е пълен абсурд, каза архитектът. По думите му е имало отхвърлен вариант на проект, който е предвиждал 11 км по-къса магистрала. 

Проектът не е направен на базата на устройствен проект, който да включва връзките между отделните селища и почти навсякъде липсват "ясни прости възли". Това прави магистралата "начупена". Димитров даде пример с възела за навлизане в Благоевград, който се изпълнява в момента. Според архитекта този възел трябва да бъде променен изцяло, тъй като има недопустими криви от 650 метра с наклон от повече от 4.5%. Според стандартите тези криви не трябва да са по-малки от 1000 м и наклоните не трябва да надвишават 4%. "Така се създават предпоставки за произшествия", категоричен е Димитров. 

Трети недостатък на проекта е това, че като част от европейски коридор, който свързва София със Солун и Атина, магистралата трябва да е съчетана с жп инфраструктура. "Тук е напълно обратното - сега се прави път с всички недостатъци и независимо от това се правят проекти за рехабилитация на жп участъците, които са елемент от транспортния коридор", каза Димитров. Друг пропуск според него е, че в реализираните до момента участъци, няма дублиращ път. 

"В пътното строителство се въртят едни и същи хора, недостатъчно компетентни", каза арх. Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!