Правителството отпусна пари за превоза и настаняването на украинци

OFFNews 09 ноември 2022 в 13:56 788 0

Министерски съвет

Снимка БТА архив

Ще бъде изплатена помощ за 507 519 нощувки на украински граждани

Правителството одобри промени в разходите по бюджета на Министерството на транспорта за „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД от 1 566 245 лв. 

Средствата са безплатния превоз на украински граждани след първоначалната фаза на приемане и настаняване с железопътен и автобусен транспорт до определените населени места на настаняване. Средствата ще бъде осигурени от неусвоени до 30 септември безвъзмездни средства по линия на помощта за въздушните превозвачи.

МС одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерство на туризма за финансиране на разходи по общ размер на 6 729 939,80 лв.

Така ще бъде дадена възможност да бъде изплатена помощ по общо 300 броя подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 507 519 нощувки, вкл. в някои места на настаняване и предоставяне на изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци от 1 до 30 септември. 

Изпълнението на Програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите, уточняват от МС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови