Правителството отпусна още 1,5 млн. лв. за 52 общини за предучилищна подготовка

Парите са предназначели за над 4000 деца

OFFNews 31 март 2021 в 10:31 1428 0

Правителството отпуска допълнително 1,5 млн. лв. на първите 52 общини в страната, които създадоха условия за провеждане на задължителна предучилищна подготовка в детските градини за децата от 4-годишна възраст, обяви премиерът Бойко Борисов на заседание на МС.

Парите са предназначени за над 4000 деца. Борисов отбеляза още, че за настоящата година са предвидени общо 36 млн. лв. за издръжка на 4-годишните в градините.

"Мярката е част от управленската ни програма и част от усилията ни да включим повече деца ефективно в образователната система. Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система", изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той напомни, че след приетите през м.г. законодателни промени общините имат възможност в рамките на 3 г. да решат кога да се включат. 

Борисов съобщи още, че над милиард вече са изплатени по мерките за запазване на заетостта.

От думите на социалния министър Деница Сачева се разбра, че 161 213 безплатни винетки са осигурени за хората с увреждания, които са с 50 и с над 50% намалена трудоспособност. "Договорите, действащи за личните асистенти, които струват за цялата тази година 214 млн. лв., към момента са 36 181. Миналата година средствата са били 92 млн. лв.", уточни Сачева.

"Виждате тези, които толкова много говорят, за да защитават хората в неравностойно положение, колко пари е имало отпуснати за тях в предишни правителства“, подчерта премиерът. Той отбеляза, че средствата по програмата за лични асистенти на хората с увреждания са се увеличи двойно спрямо миналата година. „Така че много лесно може да се направи сравнението по начина, по който се грижим ние за тях, и тези, които се опитват да кажат, че ги представляват", коментира още Борисов.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови