Ексклузивно Тежка катастрофа на сръбски автобус с деца на АМ Тракия: има ранени

Правителството отпусна 100 млн. за вдигане доходите на армията

Ангел Марковски Последна промяна на 06 юли 2022 в 16:25 730 0

Драгомир Заков

Снимка БТА/Владимир Шоков

Драгомир Заков

На днешното си заседание Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер до 100 милиона лева. Тези средства, както и плановете за ефективно харчене на средствата в системата, ще дадат възможност за величаване на доходите на военнослужещи и цивилни, съобщиха от правителството. От там уточняват, че са за сметка на други предвидени разходи в държавния бюджет.

В последните години Министерството на отбраната и Българската армия изпитват сериозни проблеми да повишат мотивацията за постъпване, изпълнение и задържане на работа на военнослужещите и цивилните служители. Според министъра на отбраната Драгомир Заков тези проблеми водят и до липса на перспективи за младите военнослужещи.
Заков постави особен фокус и върху ефективното изразходване на средства в системата на Министерството на отбраната. Този подход реално позволява повишаване на заплатите в сектора, както и да се реши един от основните проблеми, който касае военнослужещите в последните месеци – увеличаването на порциона. Според министър Заков може да има възможност да се повишат и т.нар. квартирни в последното тримесечие на годината.

Той заяви, че в Министерството на отбраната се работи и по план как да се преодолее сериозният проблем с дисбаланса в доходите в системата, както и за изчистването на някои системни грешки, които водят до липса на перспектива в развитието на младите военнослужещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови