Правителството открива почетно консулство в Палермо

МС предлага да бъде освободен посланика на България в Румъния

OFFNews 05 юни 2024 в 15:25 666 0

Министерството на външните работи

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Сградата на Министерството на външните работи

Правителството реши да бъде открито почетно (нещатно) консулство на България в Палермо, Италия, стана ясно от заседанието на Министерския съвет днес. 

То ще бъде ръководено от Фабио Джинопрели.

Джинопрели е лекар по професия, има отлични контакти в регионалните и областни институции на Сицилия и се ползва с много добро име в обществото.

Назначаването на д-р Фабио Джинопрели за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на България в Италия ще допринесе за задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес - развитие на търговията и насърчаване на бизнеса между двете страни, привличане на нови инвестиции и туристи.

Назначаването на почетен консул на България в Палермо ще има положителен ефект върху развитието на политическите връзки между България и Италия както за активизиране на обмена в областта на културата, така и за засилване на взаимодействието с българската общност в област Сицилия.

С друго решение правителството е одобрило промяна в обхвата на консулския окръг на почетното консулство на Казахстан в България.

Дадено е съгласие за изменение на консулския окръг на Милен Димитров Райков. Сега консулският окръг е със седалище във Варна, но се обхващат областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. 

С промените консулският окръг ще обхване областите Силистра, Шумен, Добрич и Варна.

Райков е мениджър и собственик на редица компании в сферата на туризма, строителството и енергетиката, а от 2018 г. е съветник на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В качеството му на почетно консулско длъжностно лице се очаква да продължи активната си дейност за поддържането и развитието на традиционно добрите и конструктивни двустранни отношения между Република България и Република Казахстан.

Министерският съвет реши също да предложи на президента да издаде указ за освобождаване на посланика на България в Армения.

Решението е след подадена молба от посланика ни в Армения Калин Анастасов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови