Правителството официално подкрепи българските превозвачи

OFFNews 29 май 2018 в 15:04 2448 0

Кабинетът одобри позиция в подкрепа на българските превозвачи, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това става в изпълнение на решението на Народното събрание от 11 май, с което единодушно депутатите подкрепиха превозвачите и се обявиха против законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия (ЕК), предложена от френския президент Еманюел Макрон.

Промяната предвижда шофьорите да се завръщат по-често "у дома". Тогава парламентът възложи на Министерския съвет да приеме позиция в подкрепа на исканията на българките превозвачи и в защита на техните права и интереси.

Български превозвачи се обявиха против т. нар. закон "Макрон", който ги задължава на 3 седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона. Според тях това ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, а така фирмите ще имат допълнителни не само за нощувка, но и за застраховка.

Според недоволните друг проблем е, че връщането "у дома" на шофьорите ще е допълнителен разход за българските фирми, а това може да доведе и до фалити на предприятия. 

Превозвачите у нас излязоха и на няколко протеста срещу готвените промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови