Правителството одобри споразумение за политически диалог между ЕС и Куба

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2016 в 13:11 1086 0

Правителството одобри споразумение за политически диалог между ЕС и Куба

Снимка БГНЕС, архив

Правителството одобри проекта на Споразумение за политически диалог и сътрудничество между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Република Куба, от друга, съобщиха от правителствената пресслужба.

Споразумението ще допринесе за консолидиране на връзките между страните в областта на политическия диалог, сътрудничеството и търговията въз основа на взаимно уважение, реципрочност, общ интерес и зачитане на техния суверенитет.

Отношенията ще бъдат насочени към подкрепа за модернизиране на икономиката и обществото на Куба, към сътрудничество на двустранна основа и в рамките на международни форуми, с цел укрепване на правата на човека и демокрацията, борба с дискриминацията и постигане на целите за устойчиво развитие.

България подкрепя диалога и сътрудничеството между ЕС и Куба и приветства приключването на преговорите по Споразумението. То в по-голяма степен съответства на новите реалности, включително в контекста на задълбочаване на стратегическото партньорство между ЕС и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн, към която принадлежи и Куба. Споразумението ще послужи за разширяване на връзките между ЕС и Куба, което ще допринесе и за допълнително активизиране на българко-кубинските отношения.

Споразумението ще замени Общата позиция на ЕС от 1996 г. относно Куба.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !