Правителството одобри проект на Закон за държавните помощи

OFFNews 13 януари 2016 в 12:57 1973 0

Министерският съвет одобри проект на Закон за държавните помощи. Предложените промени ще подпомогнат администраторите на помощ и бенефициентите по отношение предоставянето на законосъобразни помощи чрез използване на национален и европейски финансов ресурс с цел подобряване на финансовата дисциплина в публичния сектор и снижаване на фискалните рискове.

Законопроектът елиминира съществуващата към момента нормативна празнота и въвежда национален механизъм за възстановяване на неправомерна и несъвместима държавна помощ, като целта е да се възстанови съществуващото пазарно съотношение преди предоставянето на помощта. Промените създават изискване за действия и резултати в кратки срокове от администраторите на помощ, така че пазарното състояние да се възстанови максимално бързо, обясниха от правителствената пресслужба.

Въвежда се и механизъм за правна защита за конкурентите и други трети страни, засегнати от предоставянето на неправомерна държавна помощ или свързани с нарушения при предоставянето на държавни помощи. Едновременно с това националните съдилища ще се подпомагат – и чрез създаване на правна връзка между тях, Европейската комисия (ЕК) и Европейския съд. По този начин ефективно се гарантира законосъобразното прилагане на режима по държавните помощи в контекста на проведения процес на модернизация на режима в периода 2012-2014 г. от страна на ЕК.

Подобрява се съществуващата процедура по налагане на санкции за неизпълнение на законодателството по държавните помощи, като този процес ще се поеме от Агенцията за държавна финансова инспекция. Очаква се това да подобри контрола при разходването на публичен ресурс и да въздейства дисциплиниращо в сектора.

Със законопроекта се въвеждат разпоредби, гарантиращи поддържането на административен капацитет на всички нива, свързани с предоставянето на държавна помощ, в т. ч. и по отношение на оперативните програми. Това се налага от изискването на ЕК във връзка с преговорния процес на България по предварителните условия в рамките на Споразумението за партньорство за програмния период 2014-2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки