Правителството одобри актуализацията на бюджета, въпреки критиките

OFFNews 01 октомври 2014 в 18:08 2587 1

Служебното правителство одобри проекта за актуализацията на бюджета за 2014 г., въпреки че по-рано днес работодатели и синдикати се обявиха против него при обсъждането му в Тристранния съвет.

Според кабинета "Близнашки" необходимостта от тази актуализация идва от невъзможността да бъдат постигнати заложените фискални цели по държавния бюджет за 2014 г. Една от причините за това е отклонение от допусканията по основни показатели в макроикономическата рамка, както и надценените прогнози за приходите по държавния бюджет.

Като друг основен мотив от правителството изтъкват необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в "някои бюджетни системи".

В проекта за актуализацията на бюджета се вижда, че според кабинета дефицитът ще достигне до 4% от БВП (3.152 млрд. лв.), като аргументират това със спряното еврофинансиране и недостига в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Бизнесът и синдикатите настояваха проектът да се преработи и дефицитът да се сведе до допустимите от Маастрихтските критерии 3 на сто от БВП.

Служебното правителство предлага България да поеме нов държавен дълг в размер до 4.5 млрд. лв. Това ще наложи увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП).

Част от парите ще бъдат предназначени за подкрепа на фонда за гарантиране на влоговете и за банковата система заради кризата около КТБ. Кабинетът предлага фондът да получи заем до 700 млн. евро и държавна гаранция за 2 млрд. лв.

В този нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лв.

Друго предложение на министрите е да се отпусне допълнително финансиране от 448.5 млн. лв. за бюджетни системи, които в противен случай не биха могли да изпълняват функциите си. Един от примерите е МВР, където в приетия от предишния парламент закон е заложено увеличение на заплатите, за което са необходимо 160 млн. лв.

За социални плащания също се очаква недостиг на средства. Причината за това е по-големият брой получатели на помощи, при финансирането на психиатричната помощ, хемодиализата, лечението на болни от ХИВ/СПИН, спешната помощ, болници в отдалечени райони.

В проекта за актуализация на бюджета са включени и мерки за увеличение на събираемостта на приходите и икономии, основно по проектите на публичната инвестиционна програма на предходния кабинет.

Служебното правителство е на мнение, че бюджетът за 2014 г. не може да бъде стабилизиран в краткосрочен план с мерките в приходите и разходите.

Новият проектозакон ще бъде внесен за разглеждане в следващото Народно събрание, веднага щом то заработи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови