Правителството не знае какво прави. Не ги ли е срам? 10 години в ЕС и все сме последни!

Предстои много лоша политическа криза, прогнозира бившият столичен кмет и служебен премиер Стефан Софиянски

OFFNews 25 октомври 2018 в 16:48 8219 3

Правителството не знае какво прави, нито има цели и стратегия за бъдещето. Предстои много лоша политическа криза, прогнозира бившият столичен кмет и служебен премиер Стефан Софиянски в студиото на БНТ.

"Сега има напрежение, но то съпровожда Борисов от края на първия му мандат: КТБ, смяната на здравните министри, историята с ЧЕЗ. Всичко това показва управленски неумения и липса на ясна стратегия и цел. Правителството общо взето не знае какво прави", заяви той.

Според него усилията трябва да се съсредоточат изцяло върху политическата среда, защото предстои тежка политическа криза:

"Не ща да бъда лош пророк, но за мен идва една много лоша политическа криза, защото не осигуряваме достатъчно растеж, цените на горивата растат, цените в магазините всеки ги усеща, а перспективи за бурно икономическо развитие, каквото е необходимо на България, ако искаме да влизаме в еврозоната, няма. И това за мен е много по-притеснително.... Правителството трябва да си постави конкретни цели: по-бързо усвояване на фондовете, пречупването им през по-бърз икономически растеж, въвеждането на еврото. Тези неща се губят, защото липсва стратегия. Създава се впечатление на голям хаос в управлението на държавата."

Настоящия кабинет според него е не точно правителство, а по-скоро "сбор".

"Човек няма чувството, че са обединени около общи идеи. В тази обстановка проблемите са съвсем естествени. Да вземем вицепремиера, който сега е под обстрел: Валери Симеонов. Може ли да ми кажете за какво отговаря? Какви са му функциите?", попита той.

Симеонов няма министерство, той отговаря за "икономическото развитие", за което си има министър, и "демографската политика", без да е ясно какво се визира.

"България трябва да промени формата си на управление. Министър трябва да звучи гордо. Да бъде директно избиран от НС с биографията си, с професионалните си умения. Няма го и оттам идва големият хаос. На Борисов му се губят перспективната работа и стратегията. Западните Балкани - всички сме работили за Западните Балкани, това не може да бъде цел на България. Целта ти трябва да бъде ежедневното качване на стандарта на живот в България, в това трябва да се съсредоточиш. Имате ли такива впечатления? Аз нямам."

Непрекъснато се повтаря, че няма алтернатива, а никой не се замисля защо няма, каза Софиянски и обясни:

"Защото ние имаме две огледални партии - БСП и ГЕРБ. Партии с еднакъв произход от комунистическото минало на България, с еднакви виждания, с еднакви проблеми. Само вижте дебатите: карат се, обвиняват се в абсолютно едни и същи неща. И за съжаление, в повечето случаи, и едните, и другите са прави.

Алтернатива трябва да има. Хората да се увлекат около растежа в България. Не ги ли е срам тези хора? Ние 10 години сме в ЕС, 10 години, вече 11-а и сме все на последното място. Нямат ли малко амбиция да дръпне българинът, да изглежда много по със самочувствие в Европа? Не работят ли за това нещо?

България не може така да крета, не може икономически растеж 2-3%!"

Проектът за бюджет'2019 Софиянски определи като скучен:

"На България не ѝ трябва скучен бюджет, рутинен. На България ѝ трябва агресивен бюджет, силно инвестиционно настроен, с много по-бърз оборот на паричната маса. Ние много бавим. Да вземем ремонтите, които се правят. Ако го направиш за по-кратко време, ще платиш повече заплати, но ще завъртиш по-бързо парите, ще постъпят повече данъци и така. Ето тази динамика, която правителството не придава на управлението на страната, тя е необходима сега. И бюджетът трябва да е така ориентиран."

Софиянски критикува и усвояването на евросредства у нас:

"Усвояването върви много трудно и бавно. Лоша е структурата на управление. Трябва да има персонифицирана отговорност за усвояването, а нямаме."

Той коментира и ремонтът на ул. "Граф Игнатиев":

"Не ми харесва не като ремонт, сбъркан е като идеология. Когато строиш метрото в трите ъгъла и си заградил цялото пространство от метростанции, този трамвай трябва да го махнеш. И като правиш такъв ремонт, първо, трябва да се изчака 2 г., за да се пуснат новите метролинии, второ, като го правиш, вадиш трамвая. Помните ли, че до вас (БНТ се намира на ул. "Сан Стефано" 29 - бел. ред.) минаваше трамвая? Махнахме го, защото не му беше там метрото. Когато имаш тези връзки, махни го, направи Графа една красива търговска улица и на всеки ще му хареса. А сега търсим какви гуми сме сложили под трамвая, защото по принцип не ни харесва, че се ремонтира по този начин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

26.10 2018 в 12:27

Не го харесвам Софиянски, но в случая е прав!

5300

2

квазимодо

26.10 2018 в 11:22

Казвам ви . Почват да изпълзяват от дупките. Сега е наред Жоржи.

10571

1

Hissarion

26.10 2018 в 10:51

Дайте му на Софиянски да поусвоява малко средства да видите колко бързо ще ги усвои. Тия днешните много бавят.