Правителството назначи посланик в Исландия и разкри консулство в Лихтенщайн

Offnews 29 октомври 2014 в 16:25 6396 1

Правителството взе решение за назначаване на представител на страната ни в Исландия и разкриване на почетно консулство в Лихтенщайн.

Със свой указ президентът ще назначи Румяна Митрева, който в момента е извънреден и пълномощен посланик на България в Норвегия, за представител на страната ни в Исландия със седалище в Осло. Дипломатическите отношения между България и Исландия са установени през 1963 г. и традиционно българските посланици в Норвегия се акредитират и в Исландия.

Румяна Митрева е дипломат от кариерата, дългогодишен служител на МВнР, заемала дипломатически позиции в представителствата ни в Атина, Женева и Брюксел. Професионалната й квалификация, опит и познания дават основание тя да изпълнява успешно задълженията на поста извънреден и пълномощен посланик на България в Исландия.

Правителството реши още в Лихтенщайн да бъде открито почетно консулство на България, чийто консулски окръг ще обхваща територията на княжеството. За почетен консул ще бъде назначен Хелмут Шверцлер със седалище в гр. Шаан. Шверцлер е адвокат и бизнесмен в сферата на туризма. 

Дипломатическите отношения между България и Лихтенщайн имат 77-годишна история. 

С друго решение за почетен консул на България в Португалия със седалище в Санта Мария да Фейра и консулски окръг, обхващащ територията на областите Порто, Авейро и Брага, беше назначен Антонио Риош де Аморим - португалски индустриалец, председател на Управителния съвет на „Кортисейра Аморим”, специализирана във всички области на добиването и обработката на корк, обществена фигура с отлични обществени позиции и подкрепа.

Антонио Риош де Аморим има свой бизнес в България. През 1998 г. той създава фирма в Пловдив („Аморим Корк България”), която работи с най-престижните винарски изби у нас, като осъществява дейности на пазарите на Румъния и Молдова.

В Северния регион, който неговият консулски окръг обхваща, е съсредоточена индустрията на Португалия и най-големите местни и чуждестранни предприятия са установили своите производствени и транспортно-логистични центрове там. По оценка на посолството ни, в региона пребивават около 5000 български граждани, чийто брой постоянно нараства. Наличието на почетно консулство на страната ни в Северна Португалия и назначаването на г-н Де Аморим за почетен консул ще спомогне за активизиране на търговско-икономическото сътрудничество, както и за поощряване на чуждестранните инвестиции и за активизиране на туристическия обмен между двете страни, съобщават от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови