Правителството дава 600 000 лв за Рилския манастир и още за църквата

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2020 в 16:35 2658 0

Бойко Борисов и Адрианополския епископ Евлогий

Правителството ще отпусне 600 000 лева за Рилския манастир, обяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посети днес Рилската света обител, след като стана ясно, че има недостиг на средства за манастира заради нарасналите разходи на Светия Синод, съобщи правителственият пресцентър. Борисов пое ангажимент пред Адрианополския епископ Евлогий още утре в рамките на заседанието на Министерския съвет да бъдат отпуснати допълнително средства, извън предвидената от държавата издръжка за настоящата година на Българската православна църква в размер на общо 26 млн. лв., от които вече са преведени 12 млн. лв.

„В последните две години за първи път започнаха да се плащат заплати на всички свещеници (от държавния бюджет бел. авт.). Първо бяха 21 милиона, за втората година - 26 милиона. Като чух, че на игумена не му стигат парите, ми стана болно и ме хвана яд“, каза Борисов. „Затова дойдох на крак, да му изкажа своите почитания на игумена на Рилския манастир, да чуя неговата болка и на практика взехме решение, което ще се гласува на Министерски съвет. 600 хиляди лв., колкото е имало миналата година извън заплатите, които сме дали за капитални ремонти на Синода, от утре ще има директно от Министерството на финансите тези 600 хиляди лв., за да продължи реконструкцията вътре, изографисването и да се разплати с хората", добави още премиерът.

С новите над половин милион леваще може да продължи реставрацията и реконструкцията на Рилския манастир. Министър-председателят Борисов пое ангажимент правителството да окаже финансова подкрепа и за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води на манастира. Премиерът напомни, че наскоро бе ремонтиран и пътя до Рилския манастир: “Преди две-три години беше целият в дупки, но го оправихме и сега е фантастичен”, заяви Борисов. Министър-председателят съобщи също, че правителството ще окаже подкрепа на още няколко манастира, както и за църква на Пловдивската Света Митрополия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови