Правителството дава 20 млн. лв. заболявания по добитъка

OFFNews 20 април 2016 в 10:54 1674 0

Правителството дава 15 млн. лв. заболявания по добитъка

20 млн. лв. ще дадем, за да пресечем болестта нодуларен дерматит при животните. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, цитиран от "Фокус".

"Знаете, че има много голям проблем при животновъдите, ще влезе една допълнителна точка в дневния ред - сега я пишат от Министерство на финансите и Министерство на земеделието. Надявам се да ни подкрепите. Близо 15 млн. ще дадем за 9 вектора, за да изпръскаме страната, за да можем да пресечем болестта нодуларен дерматит. Директивата е такава, че и здравите животни трябва да се унищожават", обясни той.

"Знаете за един стопанин какво е да му се убие животното. Паралелно - това са само милиони за пръскане, отделно над 5 млн. ще отидат за ваксини, ветеринарните лекари, да стане бързо. Уведомихме Брюксел", поясни премиерът. По думите му, 150 000 ваксини ще дойдат в средата на другата седмица. "Създаваме организация в рамките на седмица всички животни да бъдат ваксинирани, за да не се пренесе заразата и в Северна България. Ангажирали сме МВР да спират всяко движение на живи животни. Надявам се с това да помогнем на селските стопани", коментира още той.

Изявлението на премиера идва, след като фермери обявиха, че ще блокират международния път за Турция заради умъртвяването на стотици животни, заразени с нодуларен дерматит. Хората настояват държавата да им възстанови загубите в реален размер, защото са изправени пред фалит. 

Ваксина за болестта има, но у нас е забранена. Единственият изход заразата да бъде спряна е ликвидирането на цели стада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!