Правителството да създаде Министерство за Северозапада, искат Реформаторите

OFFNews 19 февруари 2018 в 13:08 3834 1

Министерство на Северозападна България - писмо с такава идея изпратиха от Реформаторския блок на премиера Бойко Борисов.  "Съставихме отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и го озаглавихме "Да спасим Северозапада". Ние в "Реформаторския блок" се занимаваме от години с тази проблематика. Държим на регионалната политика като национална държавна регионална политика и смятаме, че особено последната година тя е занемарена".

Това заяви доц. Борислав Великов, председател на партия "Българска нова демокрация", на пресконференция на коалиция "Реформаторски блок – Глас народен" по повод бездействието на държавата по проблемите на Северозападна България. В пресконференцията взеха участие още Филип Кирев, главен секретар на СДС, Иван Тодоров, секретар на Националния кординационен съвет на "Реформаторския блок", и Найден Зеленогорски, член на ДБГ.  

В отвореното писмо "Реформаторският блок" настояват да проведат среща с премиера Бойко Борисов, за да го уведомят какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се повиши благосъстоянието на Северозапада.

Според Филип Кирев има различни икономически мерки, които могат да се предприемат като данъчни облекчения, приоритет при кандидатстване по оперативни програми и други. Той предложи да се създаде фонд по подобие на Националния иновационен фонд, който да подпомага предимно стартиращи предприятия в Северозападна България, както и в другите слабо развити региони. 

Друг вид инструмент за повишаването на благосъстоянието на Северозападния регион може да бъде премахването на данък печалба за предприятията, които реинвестират в регионите с ниски икономически показатели.

Най-силният механизъм на държавата да подпомага регионалната икономика са оперативните програми. Идеята на "Реформаторския блок" е максимално да се увеличи преференцията, която се дава като точки, по отношение на кандидатстващите общини и предприятия от Северозападна България. 

"Крайно необходимо е също така да се изгради скоростен път от Ботевград до Видин, за да може да се облекчи трайно комуникацията в Северозападния район. Други необходими инфраструктурни проекти са скоростният път от Велико Търново до Русе и тунелът под Шипка", посочи Найден Зеленогорски

Заленогорски каза още, че "Реформаторският блок" подновява идеята, предложена преди 5 години, да се създаде Министерство за Северозапада:

"Смятаме, че трябва да се направи промяма в структурата на правителството и да се създаде ново министерство, което да се занимава с радикално решаване на тези проблеми".    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови