Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пращат гардовете на НСО на тест за психологическа пригодност след дисциплинарни нарушения

Намаляване на обектите, които службата за охрана пази предвижда проект на началника ѝ бригаден генерал Емил Тонев

Александра Маркарян 27 октомври 2022 в 13:54 2692 0

Бригаден генерал Емил Тонев, началник на НСО

Снимка БТА/Минко Чернев

Бригаден генерал Емил Тонев, началник на Националната служба за охрана (НСО)

Изпращането на полифизиографски тест на офицерите и сержантите от Националната служба за охрани след техни дисциплинарни нарушения разрешава проект за промени в Правилнтика към Закона за НСО, внесен в Министерския съвет от началника на службата бригаден генерал Емил Тонев.

С друга промяна се намалява броят на охраняваните от НСО обекти – отпада резиденция „Шабла“.

Първото си предложение той обосновава така:

„Психологическата пригодност на кандидатите за офицери и сержанти в НСО, както и по време на изпълнение на службата им е изключително важно условие за надеждно и ефективно изпълнение на професионалните им задължения.

С оглед завишените изисквания към служителите на НСО във връзка с изпълнението на нормативно установени в ЗНСО дейности по охрана на охраняеми лица и обекти, при установяване на дисциплинарно нарушение може да възникне необходимост от извършване на изследване с полифизиограф. Тази проверка е помощно средство за изясняване на обстоятелства и факти с цел постигане на съразмерност при налагане на дисциплинарно наказание“.

За отпадане на задължението за охрана на „Шабла“ началници на службата настояват от години. Сега бриг. ген. Тонев пише в мотивите си до правителството, че охраната на този обект „не е свързана с функциите и задачите, възложени на НСО, а именно – охраната на определени лица, заемащи висши държавни длъжности, охрана на обекти по месторабота, местоживеене и/или местопребиваване на охраняемите, както и свързаните с тези задачи лична охрана, охрана на обекти, охрана на мероприятия и/или специализиран транспорт.

Постоянно, дългосрочно или дори краткосрочно местопребиваване на охранявано от НСО лице в обект „Шабла“ не е осъществявано от дълъг период от време, а в случаите, когато се наложи пребиваване там на такова лице, службата осигурява надлежно сигурността му“.

Освен това – изтъква бриг. ген. Тонев – „Шабла“ не е в списъка със стратегическите обекти за националната ни сигурност.

Освен тази резиденция сега НСО е длъжна да охранява стопанство „Евксиноград“, комплекс „Бояна“, Авиоотряд 28 и правителствената зала на Летище - София.

Ако задължението за охрана на „Шабла“ отпадне, това ще даде възможност да се оптимизира охраната на останалите обекти, най-вече на стопанство „Евксиноград“, изтъква бриг. ген. Тонев.

Проектът ще бъде гласуван от правителството след изтичане на заложения в него 14-дневен срок за общественото му обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!