ПП ще отидат на среща с БСП, но е малко вероятно да подкрепят третия мандат

Все по-вероятно е ПП и ДБ да се явят заедно на предстоящите парламентарни избори

OFFNews 17 януари 2023 в 10:25 1388 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Андрей Гюров

"Продължаваме промяната" ще отидат на среща с БСП, но е малко вероятно да подкрепят третия мандат. Левицата направи обратен завой и се превърна в партия на статуквото, смятат от ПП.

"Макар и да управлявахме заедно с БСП успешно шест месеца, след това излязоха сериозни разделителни линии. Вероятността да бъдем част от кабинет на БСП е доста малка. И ГЕРБ и ДБ бързо ще заявят своята отрицателна позиция", каза пред Нова телевизия Даниел Лорер (ПП).

От думите му става ясно, че "Промяната" е обидена на Корнелия Нинова, която не отишла на срещите в НС по инициатива на кандидата за премиер на ПП акад. Николай Денков, а изпращала свои заместници. Съпартиецът му и председател на ПГ на ПП Андрей Гюров пък е на мнение, че провалът на първия и втория мандат се дължи именно на това, че не се проведе лидерска среща. Пред БНТ той каза, че са готови да разговарят за приоритети, но това не означава подкрепа за тяхна програма или правителство.

Гюров е на мнение, че БСП се е променила от 47-ото до 48-ото НС:

"Завоят на БСП е много ясен - от коалиция с ДБ и ПП и едно кризисно управление, до гласуването на председател на НС и коалицията за гласуването на Изборния кодекс - ГЕРБ, ДПС и БСП. Завоят и промяната от позицията от партия на промяната в партия на статуквото беше завършен в 48-ото НС."

Гюров добави, че най-важният приоритет на ПП е съдебната реформа. Той припомни, че миналата седмица в правна комисия, която разглеждаше механизма за разследване на главния прокурор, и на депутатите от левицата им се приспа в 20 ч. и решиха да си ходят.

5 часа браниха Гешев в правната комисия. Механизъм за разследване на главния прокурор ще има, ако Бог е решил

Лорер е на мнение, че и третият опит за излъчване на редовен кабинет в рамките на 48-ото НС ще се провали, а страната ще продължава да се управлява от служебни кабинети.

"Президентът се чувства много комфортно да властва като суверен. Това ще е поне до април”, добави той.

Гюров пък изрази надежда, че след евентуални предсрочни парламентарни избори ще има стабилно управление.

Лорер не даде категоричен отговор дали на предстоящите парламентарни избори ще се явят заедно с "Демократична България", но съдейки от изказването му този път тази опция е все по-вероятна:

"На следващия вот предстои отново да се сблъскаме с машината на миналото. Важно е да обединим всички сили в обществото, които искат България да стане една модерна, здрава и справедлива държава. Покана може да има, след като бъде официализирано от нашия Национален съвет."

Относно казуса Nexo той обвърза изнасянето на информацията от прокуратурата с връчването на третия мандат на "Демократична България" и разглеждането на законопроекта, предвиждащ механизъм за разследване на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !