ПП предлагат компенсации за битовите клиенти на природен газ до 30 април

Ружа Райчева 10 януари 2023 в 11:38 1386 3

Кирил Петков и Асен Василев

Снимка Продължаваме промяната/пресцентър

Кирил Петков и Асен Василев

"Продължаме промяната" внесоха проекторешение за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ в деловодството на парламента.

Вносителите Кирил Петков, Асен Василев, Радослав Рибарски и Васил Стефанов предлагат битовите потребители на природен газ да бъдат компенсирани на базата на количествата потребен природен газ за съответния месец с фиксираната сума на един мегаватчас (MWh).

Размерът на компенсацията се изчислява като 50% от разликата между цена на обществен доставчик, одобрено от независимия енергиен регулатор КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2023 г. - 122.58 лв./MWh без ДДС.

"Очакванията, че по-топлата зима и рекордната запълняемост на хранилищата в цяла Европа ще доведат до нормализиране на пазарите и цените в България към януари 2023 г., не се оправдават. Наблюдава се дори влошаване на ситуацията, тъй като цените, определени от КЕВР за последния месец, значително надвишават прогнозните за тримесечието, а също така и борсовите в цяла Европа", пише в мотивите на проекторешението.

Според ПП, въпреки предприетите мерки, служебният кабинет не успява да избегне негативните последици от нестабилността на борсовите индекси поради липсата на последователен подход към справяне с осигуряването на надеждни доставки на по-ниски цени. Вносителите предлагат програмата за компенсация да бъде приета със задна дата 1 януари и да е в сила до 30 април 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки