ПП поискаха изслушване на Главчев за пенсиите, той не каза нищо ново

Кристина Минчева 21 май 2024 в 15:53 782 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Въпреки предизборната кампания, парламентът заседава извънредно днес заради планираното увеличение на пенсиите от 1 юли. По искане на "Продължаваме промяната-Демократична България" в дневния ред е включено изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев за осъвременяването на пенсиите от 1 юли. От коалицията поискаха още да бъде разгледано и проекторешение за задължаване на представителите на Министерския съвет в Надзорния съвет на НОИ да подкрепят увеличение на пенсиите с 11%. 

Вчера парламентарната социална комисия отхвърли проекторешението, защото още миналата седмица Надзорният съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Т.е. преди заседанието така или иначе бе ясно, че увеличението ще е 11, а не 10 процента.

Въпреки това, точката остана в дневния ред, а не бе включена друга гореща тема - за поскъпването на тока за бита от 1 юли. По темата имаше разнопосочна информация, а потребителите все още нямат яснота какви цени ще плащат само след броени месеци.

Вместо увеличението на тока, НС ще гледа пенсиите

От ПП-ДБ поискаха свикването на извънредно заседание миналия вторник (14 май), след като на 10 май, петък, стана ясно, че повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Ден преди обедиинението да поиска извънредно заседание на НС, служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание.

В неделя, 12 май, бившият министър на финансите Асен Василев заяви, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лв. от всеки пенсионер. Последва реакция от бившия социален министър в правителството на ГЕРБ Деница Сачева, която го обори.

"Във вторник (14 май -б.р) надзорът на НОИ ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%", написа тя във Фейсбук.

Последва и потвърждението на служебния социален министър Ивайло Иванов и реакция на ПП-ДБ, че ГЕРБ е наредил на социалния министър да се откаже от първоначалното си намерение.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. Швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на 100 от ръста на инфлацията и 50 на 100 от ръста на средния осигурителен доход. Вече са ясни отчетените параметри, които са по-ниски от прогнозните и за двата показателя и са съответно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското правило пенсиите трябва да се повишат с 10%, което ще струва със 100 млн. лева по-малко от предварително заложените.

Министърът на труда и социалната политика обяснява, че осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства.

Последно: Увеличението на пенсиите ще е с 11%

Че пенсионерите ще получат увеличение на пенсиите с 11%, беше категоричен и премиерът Димитър Главчев.

"Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11 %, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%, категоричен е министър-председателят.

По време на изслушването на Главчев в извънредното заседание на НС днес той запозна депутатите с протокол от заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, проведено на 14 май, когато се взема решението пенсиите да се осъвременят в размер 11 на 100.  Той обясни, че такова решение се взима от управителя и подуправителя и не знае защо въобще се намесва правителството. 

"Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент и аз го направих. НС и премиерът не може да повлияе на представители на синдикалните организации. Никога на никого от правителството не му е хрумвало да предложи процент по-нисък от 11%. Наистина е бил внесен проект от подуправителя на НОИ с прогноза за инфлацията и осигурителния доход. След това на заседанието на Надзорния съвет, социалният министър внесе предложение за 11%, което беше подкрепено, което гарантира абсолютното увеличение от 11%. Аз няма какво да говоря повече по темата", заяви Главчев. 

От БСП използваха момента да попитат за цената на тока. Премиерът заяви, че няма напрежение по този въпрос.

"Следим процеса по формиране на цената на тока, доколкото е в правомощията на изпълнителната власт. Мога да успокоя българското население, че няма да има драматична промяна. Не е моя работа да казвам каква ще бъде цената на тока след 1 юли", отговори Главчев.

На председателски съвет на партиите в Народното събрание, проведен на 17 май, от БСП поискаха изслушване и на председателя на КЕВР Иван Иванов, както и на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов заради планираното увеличение на цената на тока от юли с 30% в определени населени места.

В началото на днешното заседание обаче председателят на НС Росица Кирова заяви, че няма да подложи точката на гласуване, защото министърът на енергетиката отсъства, а председателят на КЕВР ѝ обяснил в телефонен разговор, че няма да бъдат предприети действия до края на юни.

  Кристина Минчева

  Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх