Хартиената бюлетина се връща: Промените в ИК влизат в правна комисия

Йорданка Веселинова 16 ноември 2022 в 07:00 1248 1

Гласуване

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Депутатите в правна комисия ще гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс

Днес депутатите в правна комисия ще гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс. Това се очертава да е и първият приет закон на народните представители от 48-ото НС, за които основен приоритет се оказа връщането на хартиената бюлетина.  

През деня в зала ще се гласуват на първо четене и данъчните закони, както и измененията в Закона за подпомагане на земеделските производители.

На тъмно и набързо: Хартиената бюлетина се връща

Срокът за предложения между двете четения изтече, като се очаква от "Демократична България" да поискат въвеждане на преброителни центрове, в които да се отчитат резултатите. От ДПС пък предлагат машинно броене на бюлетини и разписки, което обаче се очаква да бъде въведено не за предстоящите избори, а няколко години по-късно. Дали предложенията ще минат ще стане ясно следобед, по време на заседанието на ресорната комисия.

Междувременно депутатите от Комисията по енергетика ще изслушват служебния министър Росен Христов, както и регионалния Иван Шишков. В Комисията по външна политика пък ще се разгледа внесеното от Корнелия Нинова проекторешение за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Социалната комисия ще гласува внесения от Министерски съвет законопроект за удължаване на стария бюджет. Очакват се спорове, тъй като с настоящите текстове не могат да се заложат нови социални помощи, нито пък да се увеличи минималната работна заплата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл