ПП нямат план Б за нов кабинет, Тошко Йорданов говори за натиск над депутати от ИТН

Ружа Райчева 21 юни 2022 в 11:15 1942 1

НС

Снимка БТА/Архив

Гласуване в Народното събрание

Лидерът на групата на ИТН Тошко Йорданов твърди, че натискът върху депутати на "Има такъв народ" продължава. От "Продължаваме промяната" нямат план Б за нов състав на правителството. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък обяви, че не се страхува от избори, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че е крайно време за такива. 

Това са новините от изказвания на депутати тази сутрин, непосредствено преди началото на дебата по искания от ГЕРБ вот на недоверие срещу кабинета "Петков".

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов твърди, че натискът върху депутати от ИТН продължава - под формата на есемеси и обаждания от страна на министър-председателя. 

"Свалихме доверието от това правителство и излязохме от коалицията, какъв по-голям жест искате да направим, за да знаете как ще гласуваме? Аз с трима съм говорил, на трима се е обаждал със сигурност. Даже и в момента имат нова тактика - звънят на техни приятели, защото някои от колегите спряха да му вдигат на Киро и той почва през други хора да ги тормози", заяви Йорданов.

Новопокръстените от друга вяра са най-големите фанатици, каза още депутатът на Слави Трифонов.

Лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че партията му няма план Б за нов кабинет. 

"Това, което се случва днес е, че новата коалиция между ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" трябва да осигури гласовете. У тях е топката. Това, което виждаме в последните дни - нервността, с която говорят, подсказва, че не са сигурни, че имат тези гласове", заяви Гюров. 

Според него мотивите за вота на недоверие са "абсолютно елементарни".

"За всички е ясно - всички данни от Централната банка, НСИ, от партньори, рейтингови агенции, финансовият министър на Германия - показват, че България се справя отлично в една много трудна икономическа ситуация за цяла Европа, така че тези аргументи са абсолютно несъстоятелни и безпочвени", каза Андрей Гюров.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че неговата формация не се страхува от избори, но интересите на страната не са да има турбуленции и избори.

"Мотивите за вота - сигурно има и валидни финансови притеснения, но тях трябва да обсъдим спокойно в бюджетната процедура, а не да хвърляме държавата в политическа криза", каза той. 

Христо Иванов е на мнение, че полза от този вот имат хората, които искат да създадат стагнация и хаос.

Зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева съвсем очаквано обяви, че ще гласува "за" вота на недоверие към правителството.

"Всички трябва да се научим да водим диалог и когато говорим за диалог, за борба с корупцията, с морал, трябва да ги показваме. Надявам се след този вот всички да си научим урока. Против избори съм", каза тя.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък е на мнение, че е крайно време за избори.

Пред БНТ той заяви, че този парламент е "категорично компрометиран, тотално изчерпан и напълно делегитимиран и трудно може да представлява другиго освен хората в него".

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова е на мнение, че правителството на малцинството работи успешно в много държави. Тя посочи, че за БСП Планът за възстановяване и устойчивост е изключително важен за България.

Според Нинова, ако мине вотът на недоверие, трябва да се търси вариант за нов състав на кабинета, а не да се върви към избори.

Министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев заяви, че няма смисъл да говори с доскорошните си колеги от ИТН, защото вижда, че те са много уплашени. 

Той каза още, че не му е било предлагано място в евентуалните кандидатдепутатските листи на ПП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови