ПП: Не очаквахме председателят на НС да бъде избран с червен юмрук

OFFNews 22 октомври 2022 в 20:57 2103 2

Йордан Терзийски

Снимка ПП

Йордан Терзийски

Трябва да се поздравим с това, че имаме председател на НС и можем да преминем към важните теми. Но с този избор не трябва да замитаме проблемите. Това заяви в "Говори сега" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Йордан Терзийски.

"Чрез избирането на човек, който много ясно заяви, че не иска да бъде председател и партиите, които го издигнаха, заявиха, че той реално няма да изпълнява тези функции официално, а неговите заместници ще го направят, той ще бъде една фасада на политическата немощ на спечелилата партия да излъчи председател. Това компрометира парламентаризма и цялото НС", каза той.

"Продължаваме Промяната" не са очаквали кандидатурата на Вежди Рашидов да бъде издигната от БСП, обясни Терзийски:

"Подозирахме, че председател на НС има опасност да бъде избран със златен пръст, но не очаквахме той да бъде избран с червен юмрук в лицето на парламентаризма. Очаквахме някоя партия да не влезе в зала или да гласува по определен начи".

Той добави ПП са предложили открити преговори, за да може да се види публично как се стига до едно решение. "Не знаем какво стои зад тази коалиция - дали това е хартиената бюлетина, дали е правителство, дали е бюджетът или нещо друго", добави той. 

Терзийски не вярва, че партньорството с "Демократична България" е нарушено, като заяви, че са имали готовност да подкрепят и техен кандидат, както са подкрепили Кристиан Вигенин. Заяви, че ПП биха могли да си сътрудничат с БСП и в бъдеще, ако социалистите не се коалират с ГЕРБ и ДПС.

На въпрос с кои партии биха разговаряли ПП ако се стигне до втори мандат, депутатът отговори:

"Категорично сме заявили, че с ГЕРБ и ДПС няма как да управляваме и няма да преговаряме. Всичко друго е въпрос на политики, ние сме дали 16 много ясни политики, които ще защитаваме в НС. Предстои приемане на бюджет, нека видим как ще се позиционират тези партии".

Терзийски коментира, че "Български възход" тепърва трябва да се дефинират като политически субект, тъй като при избора на председател са гласували с "въздържал се

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови