ПП и ГЕРБ трябва да се разберат - защо е изключително важно точно сега да има правителство

OFFNews 08 януари 2023 в 12:00 3214 5

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Иванов

"Продължаваме промяната" и ГЕРБ трябва да се разберат и да има правителство, макар и с посредничеството на получилия третия мандат за съставяне на такова. Точно сега е изключително важно да има правителство, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР и обясни защо.

"Има няколко аргумента за това, че е изключително важно точно сега да има правителство в България. Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в еврозоната - става въпрос за това дали България ще се вгради, ще седне трайно на масата, където се вземат най-важните решения за политиката на Европейския съюз – политическият прозорец ще се затвори и не е ясно изобщо кога ще се отвори.

По същия начин стоят нещата с Шенген. Не става дума просто за удобството да пътуваме по-бързо и с по-малко проверки. Става дума за това България да бъде вградена във фундаменталната рамка на политиките по сигурността на ЕС.

По същия начин стоят нещата с определени решения, свързани с Плана за възстановяване и реализирането му като лост за промяна".

Той е скептичен, че нови парламентарни избори биха променили нещо съществено.

"Рискувайки да отидем на следващи избори, ние даваме още един аргумент на популистки възпаления на съзнанието от сорта на това, че трябва да се смени системата от парламентарна на президентска.

Хората може би се надяват, че като отидем на избори, нещо ще се промени. Нека си представим, че се смени първата политическа сила, по някакъв начин „Продължаваме промяната“ изпревари ГЕРБ. Това няма да промени нищо фундаментално в една реалност.

Политиката е занятие, което има едно неудобство и то е, че от време на време се сблъскваш с реалностите. Реалността е, че в България, за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между ПП и ГЕРБ".

Според него двете формации трябва да се съгласят за две неща: ПП да изоставят "остро революционния-конфронтационен формат, който разчита на това, че авангардът на Промяната ще вземе цялата власт и ще изличи всички останали от терена. Това очевидно не се случва и не може да се случи"; ГЕРБ да разберат, че не е възможно да има стабилно управление, без да бъде решен трайно проблемът с корупцията: "не като списък с лица, които трябва да бъдат опандизени, а трайно България да изгради ефективни, независими институции правоохранителни и правосъдни, на които може да се има доверие да решават тези въпроси".

Той забелязва някаква "еволюция" и при ПП, и при ГЕРБ. Първите в началото говореха "нищо, никога с ГЕРБ, говореха така, сякаш никога не могат да се окажат в една вселена с ГЕРБ. Сега някак си се оказахме в една вселена" - отбеляза Иванов. Мълчанието на ГЕРБ за предложената от ПП декларация пък според него може да се изтълкува и не като твърд отказ, а като желание за разговор, но чрез посредник, с евентуалното посредничество на получилия третия мандат за съставяне на правителство.

"Панацеята" местни избори

Може би някой се надява, че някак си ще преджапаме до местните избори и там ще се случи голямата политическа битка. Няма да се случи, увери Иванов и попита как политическите сили, които не са успели да решат големи, национални въпроси и не са успели да формират управление на база консенсус за мини политически преход, биха извели страната от политическия блокаж и корупцията.

"Ако някой се надява на голяма политическа битка на местните избори, след като сме показали на хората, че не можем да решим политическото уравнение, мисля, че дълбоко се заблуждава и рискува да бъде изненадан."

Той настоя, че трябва да има консенсус за този мини политически преход, за да излезем от състоянието на "страна, блокирана политически от корупция, която създава политическа криза, не ѝ позволява да се интегрира в ЕС и да реши проблемите на сигурността".

Още един риск

"Има друг риск от отиването на избори сега – а какво ще стане, ако ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове в следващия парламент да формират управление? Ако ГЕРБ и ДПС формират управление заедно и блокират всякаква идея за промяна? Ще се окаже, че сме им подарили страната", предупреди съпредседателят на ДБ.

Въртележката с мандатите

"Ние не участваме в процеса по третия мандат просто за да покажем необходимата доза лицемерна загриженост за страната и да се надяваме, като заклети тотоиграчи, че тоя път „нашата шестица“ ще я огрее късметът. Ние, от ДБ, участваме с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент от всички неудобни и недобри, които имаме, да се опитаме да постигнем договорка за мини преход, който да изкара страната от конституционното блато и политическата безизходица и да я движи към Европа. Това не зависи от нашата сериозност. Това, за което говоря, е съгласуване между двата лагера (ПП и ГЕРБ, бел. ред.)", каза Иванов.

"Компромис с политиките по сигурността и с пазарната логика на растежа – т.е. българската икономика трябва да расте на база конкурентоспособност, инвестиции от предприемачи, а не на база разхвърляне на пари - ние с тези неща компромис няма да направим. Готови сме обаче да търсим допирни точки на база тези точки, за които говорим и които могат да се случат само сега.

Трябва да се направи реален опит да се реализира третият мандат, а не имитация. Това зависи от способността на ПП и ГЕРБ да се договорят, макар и с някакво посредничество, за мини преход в страната", подчерта отново Христо Иванов.

Попитан за Пловдивския панаир, той призова пловдивските общински съветници от ГЕРБ "да се явят на работа и да вземат решение, което защитава обществения интерес, което ясно казва на представителите на пловдивската община, че не може да се гласува за харизването на Пловдивския панаир на Георги Гергов":

"Аз ще бъда утре там. ...Това е крещящ пример как корупцията и руското влияние вървят ръка за ръка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

5

Ivan

08.01 2023 в 17:38

ДБ да "бабува" за коалиция с ОПГ ГЕРБ!!!! Иванов, и вие на следващите избори, ще оттечете в канала, както боклуците на ИТН. Тарикати . Веднъж вече бяхте част от управлението на тази сган, нищо не постигнахте, но сега пак бецате да сатанете част от Нова тройна коалиция, с мълчаливата подкрепа на турбо айдуците от ДПС! мамка ви!

936

3

escrin

08.01 2023 в 14:00

Евро, така си мислиш, защото не си особено интелигентен, поне по политически въпроси. Изобщо идея си нямаш колко е прав Иванов. Ама спокойно, едва ли ще стане, ако това те вълнува.