ПП говорят само с ДБ за втория мандат. Янев иска да знае кой ще носи отговорност

Ако "Продължаваме промяната" предложи проектокабинет, ще е кабинет на малцинството, заяви бившият финансов министър Асен Василев

Ружа Райчева, Йорданка Веселинова, Кристина Минчева 14 декември 2022 в 13:23 4217 3

Христо Иванов и Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Христо Иванов и Кирил Петков

Засега "Продължаваме промяната" разговарят само с "Демократична България" за втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. ДБ определиха преговорите като усилени. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев поиска да се знае кой ще носи политическата отговорност, за да даде подкрепата си за евентуално предложение за правителство. 

"Нека мандатоносителите "Продължаваме промяната" да направят своите анонси, защото не е редно да изземаме техните права. На всички е ясно, че шансовете не са големи, но водим много усилен диалог с тях, защото за нас е важно да има сериозно усилие за втория мандат",  заяви в кулоарите на парламента лидерът на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, след като гласуването за проектокабинета "Габровски" беше неуспешно. Според него е ясно, че няма да има устойчиво управление, при положение че няма конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание. 

"От моя гледна точка единственото нещо, което може да закрепи един кабинет, е ясен отговор на въпроса кой носи отговорност за него. И второ какво точно си поставя като цели. Малко парадоксално звучи, но веднъж избран такъв кабинет, ще може да се крепи единствено на амбицията си", каза той.

По думите му сериозният разговор за третия мандат ще зависи от това как се развие вторият мандат, както и от позициите на партиите.

"Единственото, на което сме настоявали, е този диалог да е сериозен. Това, че водим диалог, не значи, че няма да говорим за проблемите в корупцията. За това да има диалог сме, но без да забравяме основните теми", заяви Христо Иванов.

Председателят на "Български възход" (БВ) Стефан Янев обяви, че за да подкрепи парламентарната му група някакво проектоправителство, то ще са нужни правила, за да е ясно кой носи политическата отговорност. На въпрос дали БВ ще иска постове в замяна на подкрепа, той отговори така:

"Не сме влезли в политиката, за да поставяме условия и да искаме постове. Постовете са последния етап на подготовката на евентуална конструкция, която поддържа това правителство."

Янев добави, че разговорите за втория и третия мандат трябва да целят изготвянето на някакъв тип коалиционно споразумение, в основата на което да са "принципите и правилата".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев съобщи, че засега за втория мандат се водят разговори само с "Демократична България", като резултатът от тях ще бъде обявен в близките един-два дни. Той припомни и условията, които двете формации поставиха, за да предложат правителство - приемане на законите по ПВУ, старт на съдебната реформа, реформа в КПКОНПИ и службите, както отказ от хартиената бюлетина. (Междувременно президентът Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс - б.а.)

"Ако парламентът иска да се отнесе сериозно към втория мандат, трябва най-после тези законодателни актове да влязат в програмата за работа на парламента и комисиите, за да видим някаква воля за работа", каза бившият финансов министър. 

Василев заяви, че ако ПП предлага кабинет, то той ще е кабинет на малцинството. Той заяви, че разговори ще се водят само с ДБ, а крайното решение ще е на залата. "Всяка една от парламентарните сили трябва да прецени дали иска или не иска да подкрепи този кабинет", добави той.

Меглена Плугчиева, която беше кандидат-вицепремиер по климатичните политики, заяви, че не би се съгласила на поканата да участва в проектокабинета, ако той не беше оглавен от проф. Габровски. Тя призова партиите да водят диалог и добави, че се притеснява за бъдещето на децата си, като гледа накъде е "тръгнала държавата". 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че те не биха подкрепили втория мандат, нито биха участвали в разговори с ПП. По думите му разлика между ГЕРБ и ПП няма и разминаванията им помежду им са личностни, а не идейни. Той посочи, че ПП многократно са "гласували хомогенно" с ГЕРБ, ДПС и БВ.

"Затова този парламент се превърна в междуличностна дискусия кой бил за затвора. От наша гледна точка всички са затвора. Така че единственото, което мога да ги посуъветвам е когато получат мандата да го върнат веднага, за да не губят", каза той.

"Смятам, че Радев няма да ни даде третия мандат", добави Костадин Костадинов.

Бившият социален министър Георги Гьоков от БСП изрази личното си мнение, че ще подкрепи политически, а не експертен кабинет.

"Видяхме, че експертен кабинет при първия мандат на ГЕРБ, не получи подкрепа. Експертите може да са много добри в своята сфера, но няма как да отговарят за полтиките", посочи той.

БСП е готова да води разговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство при условие, че те припознаят социалните политики на БСП.  Гьоков отказа да коментира президентското вето на изборния кодекс преди да се запознае с мотивите на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

3

AlexT

14.12 2022 в 15:23

3.. И няма нужда,другарката Нинова да е поканена в това Правителство - видяхме и идеите ::)) БЕЗ НЕЯ !! Ако иска да подкрепя, ако ли НЕ - да върви да си я СЪДЯТ съпартийците , ЗАЩО не е на ВЛАСТ !! Хахахахаааа....Комунист САМО от ВЛАСТ се интересува и ала бала- за социални придобивки за ..народа и ЦК на БКП - на първо място , като едно време ..:))

-1395

2

AlexT

14.12 2022 в 15:18

2. Пак съм с БАН и не става дума за ПАРИ, а за ГРАЖДАНСКИ ПРАВА- мои и чужди и т.н. и т.н…Който иска- подкрепя, който не иска – не ..и се отива на избори …Това е ..От два месеца и нещо го пиша , нооо..бавно загряват политиците ..:))
Все пак , в ДБ и ПП - няма МУТРИ , милионери на държавни заплати, футболисти , хвърлящи пари от джипки ,хора с Ентелегентен език , симеоновци - кандидати за ДС школата , дали 3 милиарда за тръбата на путин, приятели на Гоце и златев , строители на кашкавалени магистрали , и т.н....Така че, ПО- стават за Правителство, но и с ТЯХНО УЧАСТИЕ , не като страхливеца Боко банкянски, криещ се ..:))

-1395

1

AlexT

14.12 2022 в 15:12

1. Винаги е добре , когато ДПС и ГЕРБ – доган и Боко ГУБЯТ избори, каквито и да са ,…:) Добре е и когато БСП/БКП и копейкин , също ги губят , но , има време :) За Правителство на Малцинството, в ТОЗИ Парламент, писах октомври , първи бях , струва ми се :) Предлага се и се гласува- или го подкрепят или се отива на нови избори ..И герб явно го ПРОБВАХА ::) Сега е ред на ПП и ДБ – предлагаш, програма- кратка , за КАКВО СЕ БОРИШ и поименно – мафията , корупция, гешев и нова прокуратура , Съд. Реформа ., Международното ЛИЦЕ на България , НАТО и ЕС ,оръжие за Украйна , ЛУК и данъци , НАП и гербаджийки –цацаров, мента, цеца, ПиАрката на Боко, СИК и т.н..:)) Доган и фирми – разследване и къщите – 4 броя- за гости на карадаъъъъйто,,групировката червена – ДС и тези около Боко , проверки от НАП-а на МУЛТИМИЛИОНЕРИТЕ от държавни заплати ::) и още , и още …. Руските агенти и дори ЦЕНЗУРАТА във Фейса в България- особено държа:) ..Пак съм с БАН и не става дума за ПАРИ, а за ГРАЖДАНСКИ ПРАВА-
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки