ПП говори и с депутати от ГЕРБ за ново мнозинство, но не и с партия с лидер Бойко Борисов

От Продължаваме промяната приемат вота на недоверие като оздравяващ момент за управлението, заяви Андрей Гюров

OFFNews 21 юни 2022 в 09:14 1868 0

Андрей Гюров

Снимка БГНЕС/архив

Експертите казват, че Френското предложение за Северна Македония е безпрецедентно добро, заяви Андрей Гюров

В „Продължаваме Промяната” все още не сме разговаряли за друг вариант на правителството. Обсъждаме на този етап формирането на ново мнозинство, което да се обедини около принципи и приоритети. „Когато направим тази формула на подкрепа - тогава ще се водят и персонални разговори за втори кабинет.  

Това коментира председателят на парламентарната група на Продължаваме промяната" Андрей Гюров по Нова тв. Не говорим с партии, това е ясна червена линия. Не можем да разговаряме с партии, които на първия ред в НС имат депутати от листа „Магнитски”. Не можем да разговаряме с ГЕРБ, докато лидер ѝ е Бойко Борисов, категоричен е Гюров.

„Има лидери, чиито чекмеджета са пълни с пачки и кюлчета. Това са хората, които си мислят, че депутати могат да бъдат пазарувани. Ние разчитаме на съвестта и достойнството на българските депутати”, каза още той.

От ПП приемат вота на недоверие като един оздравяващ момент за управлението. „Ние досега имахме 134 депутати, но в тях имаше една група, която се управляваше по-скоро като бизнес проект, не която не можеше да се разчита. Излизането на този бизнес проект от управлението и попълването му, както и мнозинството с хора с чиста съвест - може да направи много по-силна подкрепата за правителството”, смята Гюров. 

Според него сега отговорността е на тези, които са вдигнали вота на недоверие, да съберат 121 депутати. „Ако наблюдавам техните реакции в зала, на улицата и по телевизионните студиа - усещам нервност и несигурност дали ще успеят да съберат достатъчно депутати”, каза още Гюров. И уточни, че дори да не мине вотът на недоверие, трябва да подновят разговора и диалога в парламента, за да се намери подкрепящо мнозинство. 

Експертите ни казват, че Френското предложение за Северна Македония е безпрецедентно добро. Нашата позиция, е, че трябва да мине през Народното събрание. Но като цяло ние сме за това да подкрепим предложение, което защитава националните интереси на България, каза още Андрей Гюров.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови