Повече пари за центровете за настаняване на деца, предлагат от социалното министерство

OFFNews 19 март 2018 в 18:00 3046 0

Снимка Министерство на труда и социалната политика

Министерството на труда и социалната политика е предложило 30% завишаване на финансовите стандарти за Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца с увреждания и за деца със заболявания с необходимост от постоянна медицинска грижа.

Това стана ясно по време на Първата национална среща на ръководителите на социални услуги, организирана от Национален алианс за социална отговорност. Участие във форума взе заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

Предлага се още да се повишат с 25% стандартите за ЦНСТ за деца и младежи без увреждания, както и с около 15% стандартите за Защитените жилища за пълнолетни лица с увреждания.

"Необходим е нов модел на финансиране на социалните услуги, който да отчита социално- икономическото развитие и ръста на минималната работна заплата", заяви още Росица Димитрова.

По-доброто географско разположение на социалните услуги е сред приоритетите на социалното министерство. В момента в страната има 33 специализирани институции за деца, които поетапно ще бъдат закрити до 2021 г. На територията на страната има и 161 специализирани институции за възрастни хора.

С Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа 2018-2021 г. е планирано разширяване на услугите в домашна среда за възрастни хора в невъзможност от самообслужване и възрастни хора с увреждания. Планирано е разрастване на мрежата от дневни центрове за възрастни хора с увреждания и техните семейства, както и изграждане на резидентни форми за социални услуги.

Сред приоритетните групи на плана са хората с психични разстройства, с умствена изостаналост, лицата с деменция и възрастните хора, зависими от грижа, подчерта още зам.-министърът Росица Димитрова.

Тя добави, че е създадена работна група, с която ще бъде актуализирана съществуващата методика на Центровете за обществена подкрепа (ЦОП). Едната възможност е разширяването на ЦОП с включването на програми за услуги за ранно детско развитие.

„За мен Центровете за обществена подкрепа са услугата на настоящето и на бъдещето за подкрепа на деца и семейства“, коментира Росица Димитрова.

Според нея са необходими инвестиции в превенция на изоставянето и реинтеграция на децата в семействата.

"Водени сме от убеждението, че настаняването на дете в резидентна грижа трябва да става само в изключително редки случаи при доказана от професионалистите причина, че детето не може да остане в биологична среда. Приоритет са ни всички форми на подкрепящи услуги в семейна или близка до семейната среда", каза зам.-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови