Последно: PCR тестът на Минчев бил планиран. Резултатът е от денонощна лаборатория на болница 'Лозенец' (обновена)

Мая Младенова 13 януари 2022 в 13:06 24507 1

Никола Минчев

Ковид тестът на председателя на парламента Никола Минчев е бил планиран още преди заседанието на КСНС, но е взет след него. 

Това съобщава днес пресцентърът на НС по повод спекулации около теста, след който президент, премиер, председател на парламент и още 25 висши ръководни кадри бяха поставени под карантина след заседанието на КСНС.

Днешното съобщение на пресцентъра представя различна версия за случилото се от съобщението от вторник - на същия пресцентър. Според него Никола Минчев си прави редовно тестове, защото контактува с много хора, а последният такъв му бил насрочен за след заседанието на КСНС. Той бил посетен от лекуващ го лекар от болница "Лозенец" след Консултативния съвет в президентството в понеделник вечер, пуснат му бил тест - без да се уточнява от кого, къде и в колко часа е взет той. А тестът е "верифициран" в денонощна лаборатория на същата болница.

Дословно съобщението от днес гласи:

Никола Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница „Лозенец“, който наблюдава здравето на председателя на Народното събрание. Той е направил антигенен тест (с положителен резултат), след което е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който по-късно е показал също положителен резултат. Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница „Лозенец“, като са направени на 10.01.2022 г. и са въведени надлежно към РЗИ-София.

Като обществена личност, която се среща всекидневно с десетки и дори стотици хора, Никола Минчев се подлага на рутинни тестове за COVID-19. Тестът му за понеделник е бил планиран за времето след заседанието на КСНС. Г-н Минчев своевременно е уведомил контактните си лица и обществото.

Във вторник пресцентърът съобщи, че Минчев се подложил на тест, защото веднага след КСНС почувствал неразположение:

След Консултативния съвет за национална сигурност председателят на Народното събрание Никола Минчев се е почувствал зле. Той веднага е направил тест, който е бил положителен за COVID-19.

Днес в предаването "Здравей, България" пиар от "Продължаваме промяната" обяви, че тестът е бил взет от лекар, посетил Минчев вечерта след КСНС. Той не спомена предварително планиран тест. От думите му се разбра, че причината са развити симптоми на Ковид.

Едната версия всъщност не изключва другата. Остава обаче въпросът защо в рамките на три дни пресцентърът съобщава две различни версии за ситуацията. 

Отговор от ГЕРБ и този път не закъсня. Бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира, че болница "Лозенец" няма денонощна лаборатория, нито дежурен денонощно микробиолог-вирусолог. Освен това, по думите му, "практика в болницата е лекарят да остава след работно време, но само, за да изработят забавените или останали от деня PCR-тестове. “Лозенец” не работи спешен PCR през нощта, защото няма кой да го валидира."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови