Посланик Митрофанова: Русия не е искала България да напуска НАТО

OFFNews 01 февруари 2022 в 09:06 4769 6

Искането на Русия НАТО да остане в границите си от преди 1997 година не засяга по никакъв начин България към момента. 

Москва не иска нищо повече от това на териториите на България и Румъния да няма военни контингенти и бази на НАТО, заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова по Нова тв. Не става въпрос за България изобщо, защото сега няма нито бази, нито стратегически оръжия. Румъния донякъде е засегната, несъмнено. Затова става въпрос, а не България да напусне НАТО и Румъния да напусне НАТО. Това е суверенно право, обясни посланикът. 

Тя беше категорична, че не се подготвя война с Украйна. Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще”, обясни тя.

По думите на Митрофанова някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия, след което може да има „много сериозни санкции”. 

Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за руската федерация, след която последва този отговор”, коментира още тя.

„Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война срещу Украйна? Какъв е смисълът? Какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. Украйна е наш съсед. Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да стане според мен днес? Може да стане някаква провокация. Провокация по отношение на Донецка и Луганска република”, добави Митрофанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

01.02 2022 в 19:55

Бе, я се омитай, барабар с гнусната си фашистка пропаганда.

905

6

Kahles

01.02 2022 в 19:17

zuljin, тъпите руски тролове лъжете безогледно! Или пък сте тъпи като скъсан галош!

Путин окупира Крим на 27 февруари 2014 г. и го анексира на 18 март 2014 г. А пожарът в Профсъюзния дом в Одеса, запален от проруските сепаратисти, при който някой от тях загинаха заради глупостта си, беше на 2 май 2014 г., почти два месеца след анексирането на Крим!

210

5

Merc

01.02 2022 в 16:33

Джуджака от Кремъл сам си го натресе.До преди 10 години НАТО се изнасяше от Европа и нямаше нито ракети , нито танкове близо до Мужикистан. После Путлер се взе насериозно и взе да прави глупости в Грузия и Крим.
Казано е : Който сее ветрове , ще жъне бури.

3714

3

GB

01.02 2022 в 12:34

Да, да, изобщо не е искала! Къде беше България през 1997? Все още не член на НАТО. Е, как хем искат статуквото до 1997, хем искат БГ да е член?! Раздвояване някакво...
Също като: Не искаме да нападаме Украйна... Само дето вече взехте от Украйна две области + Крим. Без да воювате, а? Щото не искате война с Украйна, нали?