Порожанов няма да подава оставка заради чумата. Имало объркване в тълкуването на термина 'втори проби'

OFFNews 23 август 2018 в 16:39 7134 5

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов няма да подаде оставка, съобщи той на брифинг.

Днес БСП обяви, че иска оставките на Порожанов и на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Причината е, че излязлата досега част от вторите проби за чума в Странджа са отрицателни.

В момента протича втори кръг от вземането на проби, стана ясно от пресконференция, в която участваха Румен Порожанов и изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

Има двойно тълкуване на термина "втори проби". Още тук искам да кажа, че ако днес съм казал втори проби, има се предвид пробите, които в момента взимаме в 20-километровата зона около тези пет населени места, за да се потвърди има или няма допълнително разпространение на болестта. Не се говори за проби, свързани с петте населени места, в които има подобни заболявания, заяви Порожанов.

Д-р Илиев посочи, че до понеделник ще бъдат изследвани 8000 проби. Ако сред тях има положителни, това значи, че мерките, предприети от агенцията срещу чумата, са били неефективни, каза още той.

На 21 дни ще продължим да изследваме района. Ако няма положителни проби, ще изразим претенции да се намалят рестрикциите върху района. Да позволят на тези хора да си продават животните и продукцията на територията на целия ЕС, посочи Дамян Илиев.

Той също беше категоричен, че няма да подаде оставка, тъй като това ще значи, че не си е свършил работата. 

Шефът на БАБХ цитира доклад, според който причината за чумата е, че на 2 юни се е състоял фестивал на народната музика в Болярово, на който са присъствали и турски граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

5

Тито

23.08 2018 в 21:55

За никого не е тайна вече че опозицията в страната се командва директно от Русия. Тй като председателката на БСП много не я бива да върши тази работа разиграва циркове. Очаквам скоро Руснаците да се коригират , те не са от тези които може да бъдат баламосвани .

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

23.08 2018 в 18:06

Има объркване... Ама не е във определението "втори проби".. А в некадърността на управляващите в момента.. Дет са пръкнаха от ТРЕТИЯ списък с нефелни номенклатурни деца и внучки на БКП-то..

11671

3

безпартийна

23.08 2018 в 18:05

Един въпрос силно ме тревожи. Преди години, когато кученцето ми почина от старост, ветеринарите ме убедиха, че на територията на страната е забранено погребването на умрели животни. Изходът бил само един - екарисажът в Шумен. И така, платих за отвеждането там на трупчето. Не възразявам, когато има правила, те трябва да се спазват. Сега обаче се оказа, че умъртвени заради предполагаема зараза животни се заравят в близост до населени места! Какво става с екарисажа? Какво става ако горски животни разровят масовите гробове на заразени животни? Има ли правила?

6145

1

kokoten

23.08 2018 в 16:52

...нагла измет...избиха животните на хората за няма нищо,а сега се опитват да ни правят на глупаци....наш'та мама нещастна....