БСП искат оставките на двама министри заради отрицателните проби за чума

OFFNews 23 август 2018 в 15:23 5401 0

БСП обяви, че иска оставките на министъра на земеделието Румен Порожанов и на този на вътрешните работи - Валентин Радев. Причината е, че излязлата досега част от вторите проби за чума по вече избитите овце и кози в Странджа са отрицателни.

Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията. "Явявам пред вас в лицето и качеството си на главен превратаджия в държавата", каза тя, цитирайки как я нарече заради ситуацията с чумата зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Докъде стигна превратът? До официалната информация, че изследваните проби в 3-километровата зона в Странджа няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума", каза тя. 

Нинова подчерта, че когато е поискала животните да не се убиват преди да излязат вторите проби, е била готова лично да поеме отговорността и да освободи поста си на лидер на БСП, ако действително има чума и тя се разпространи. "Хайде
сега да видим кой ще си понесе отговорността", каза тя и допълни, че днес земеделският министър се е опитал да прехвърли отговорността за избитите животни на БАБХ.

"Трябва да се спре с този цирк. За Търговския регистър отговорността пое бушонът, госпожа Цачева си седи. За фалита на застрахователната дружество отговорността пое Ралица Агайн. Председателката на комисията, видите ли, не знаела. Сега насочват всички отговорности и стрели от сутринта към господин Илиев. Горят, горят бушоните, но все някога изгаря и главния бушон", каза тя.

"Нашия премиер са го галили папи по главичката, надявам се някой ден и  прокурор да го погали. Включително и заради станалото в Странджа", обяви Нинова и добави, че Борисов управлява 10 години с лакърдии, което според нея води до срив на държавата и държавността.

От БСП дори обявиха, че зад избиването на животните може да се крие и друга причина от официално обявената. Те поискаха да се провери дали така не е прикрито, че фиктивни животновъди са получавали евросубсидии. Според тях има и друга възможна причина за избиването на овцете и козите. "Да се проверят по дати действията на министър Порожанов, дали всичко това не беше една подготвена акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет", обяви лидерът на социалистите. 

"Заповед от министър Порожанов е променена 20 дни преди да тръгне чумата. След това се появи обществената поръчка за фирма на компютърни специалисти да вземат едни пари, за да правят проби. Има ли в това предварително направен замисъл", попита Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!