Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Поптодорова: В момента САЩ са разполовена държава

OFFNews 05 ноември 2020 в 09:50 2753 1

През 2004 г. Барак Обама си спечели подкрепата на Демократическата партия и предизвика въодушевление в цял свят с фразата: "Няма червени щати, няма сини щати, има Съединени американски щати". За съжаление сега това не е вярно, страната е разполовена. 

Това обяви вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор на НАТО и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова пред бТВ по повод резултатите от вота за държавен глава в Америка.

Тя обясни, че финалното преброяване на гласовете може да отнеме повече време от предвиденото след оспорването на вота в някои щати от страна на републиканците.

"Като гледаме числата до тук, имаме минимална разлика от около процент между Байдън и Тръмп“, обясни Поптодорова. И допълни, че по традиция Републиканската партия печели при по-малък брой гласували. Това е била причината щабът на Тръмп да обезсърчи част от избирателите – включително чрез вота по пощата. "Това обаче не се случи – в страната е регистрирана рекордна избирателна активност. Американските граждани искат да подадат гласа си, но очевидно вече анализи говорят, че този вот, подаден по пощата, е в полза на Демократическата партия. Два щата са с изключителен залог за републиканците – Аризона и Джорджия, там разликите са много малки", посочи Поптодорова.

От месеци Тръмп говори, че тези избори не могат да бъдат загубени, а само „откраднати“. Тази реторика е била продължена и през изминалите  часове.

"Има американци, които искрено го обичат, след като 3% пиха разредена белина, за да се спасят от коронавируса. Това показва каква фанатична преданост има към него. Те ще повярват на всичко, което излезе от устата му. Затова е много тревожен подходът му на опорочаване на гласуването по пощата", каза още Поптодорова.

Според нея независимо кой от двамата кандидати спечели – новият президент трябва да работи с разединен конгрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

05.11 2020 в 10:24

Хайде сега от десет кладенци вода ... Като не се опорочават изборите по пощата, ние защо не ги въвеждаме? Нали със същите аргументи на Тръмп? И не жалете за САЩ, че бил разделен. Първо - не е. Второ - жалете, че българите се оставяме да ни разделяте. Ама че нескопосано изказване.
 
X

Подкастът на OFFNews