"Половината администрация е назначена без конкурс"

Ивайло Анев Последна промяна на 27 март 2015 в 09:03 4401 22

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев

"Половината от българската администрация в момента е влязла на работа без конкурс", заяви пред БНР депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев.

Той беше категоричен, че назначенията на РБ са в пъти по-малко от това, което ДПС и БСП са правили през годините. "Тези над 5 хиляди служители в администрацията без конкурси, са назначени от тях за три години, а само за миналата година над 1700 служители са били приети на работа със заобикаляне на закона", обясни Танев.

Вчера реформаторите внесоха в парламента законопроект за изменение на Закона за държавния служител, който според тях ще затвори вратичките за назначаване на хора без конкурс в администрацията.

Като „вратички“, ползвани до момента, Димитър Танев посочи назначенията на непълно работно време, след което човекът се преназначава на свободна длъжност, и назначенията по заместване, след което служителят отива на редовно работно място – и при двете без конкурс.

"Ще предложим между първо и второ четене въвеждането на централизирания конкурс, при който органът по провеждането на процедурата е различен от органа, който назначава избрания. Така ще се пресекат порочните практики и се надяваме да получим подкрепа на другите политически сили, макар и да знаем, че ще е неохотна", каза още Танев.

Той подчерта, че законът прави разлика между мандатни високи длъжности, които се заемат без конкурси и там се назначават хора, които изпълняват поетите политически приоритети за реформи в качеството си на ръководители, и позициите на над 100 хиляди души публична администрация, експерти и специалисти, голяма част от които са назначени през различни „вратички“ и със заобикаляне на закона, но те нямат ръководни функции.

Попитан за подкрепа от ГЕРБ на законопроекта, Танев каза, че всички назначения ще минат през конкурс и се надява всички политически сили да подкрепят предложенията, защото в противен случай биха платили високата политическа цена на недоверието на хората.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2015 в 12:53

Аз не исках да говоря конкретно по глупостите на този Реформатор на снимката, а се захванах с други сходни теми, ама понеже много се емнахте, та дайте да ги прочетем внимателно..........тази поредна партенка, популизъм, демагогия и още каквото искате го наречете.
Та нека да видим първото изречение:
- "Половината от българската администрация в момента е влязла на работа без конкурс", заяви пред БНР депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев."
Следва вторият пасаж:
- "Тези над 5 хиляди служители в администрацията без конкурси, са назначени от тях за три години, а само за миналата година над 1700 служители са били приети на работа със заобикаляне на закона", обясни Танев."

Ако този популист Танев ми твърди, че половината от бг администрацията наброяват 5000 човека, хубаво, ще се съгласим с него. Ако има обаче предвид, че общо половината е без конкурс въобще, а отделно предишните управляващи са назначили 5 000 души, е друг въпрос. Той обаче употребява думата "тези 5000", т.е. говори по начин, все едно допълва първото изречение. Така, хем на пръв прочит внася заблуда, че за 3 г. половината администрация е влезла без конкурс, хем ако утре го обвинят, че лъже, ще каже, че е ставало дума само за 5000. Ако искаше да уточни правилно нещата, щеше да каже: "Общо половината администрация в БГ е без конкурс, като при за последните 3 г. бройката на назначените по този начин е 5000". Да, ама не казва това.
Апропо, като връща назад 3 г. не прави ли сметка, че тогава са управлявали и ГЕРБ??????
Що се касае до закона, въпросът опира, дали хората които правят конкурсите са свестни и не им се налага отгоре кой да класират или не. Какво се променя, ако конкурсите са централизирани, просто други ще са началниците, които ще назначават свои хора, а не преките им бъдещи ръководители. Само това е разликата.

27.03 2015 в 12:45

И 'конкурс' да има ще бъде опорочен. Начини се намират винаги.
За пример вземете Закона за обществените поръчки.
Формални напъни не вършат работа.

27.03 2015 в 12:43

Я да помислим защо вече 3 седмици след като Гоце първи каза опорната точка "Реформаторите преяли с власт" до днес това още се коментира без никой да си прави труда да види реално като партия в управлението колко скромни от към постове са.

Иначе това предложение няма да се приеме според мен, но ще видим. До момента въпреки, че не съм гласувал за РБ само от тях виждам положителни действия и това е поредното.

27.03 2015 в 12:17

Християнe, що си толкова тъп бе, братле?
Я ми обясни, как без волята на ГЕРБ, РБ ще внесе или приеме какъвто и да било закон ? Ти въобще, можеш ли да броиш ? Знае ли въобще, как се приемат закони ?
Е, би ли ми обяснил, как РБ с пикливите си 5-6% ще се наложи над ГЕРБ и без тяхното желание, ще постигне целта си ?
Ай сиктир, ша ва ева в косташките тролове !

27.03 2015 в 12:09

Петре,
Не видях добре написаното преди да напиша пък аз предходното си мнение, за да ти отговоря. Когато спорите, правете го с конкретни аргументи, а не общи приказки. Къде видя да защитавам каквито и да е назначения от предните управляващи. Ето, казвам че е имало шуробаджанащина голяма при тях, но идеята на мнението ми няма нищо общо с подобна защита, а просто същевременно ти дадох примери с безочливи и още по-нагли назначения и на сегашните-Кунева и Лукарски нагло и шуробаджанашки ли назначиха тези хубостници в КЗП-да или не. Това, че на изборите сме сменили едните с другите, следва ли да защитаваме сегашните, ако и те вършат поразии. Не следва ли да сме още по-критични, тъй като излъгаха маса народ да гласува за тях-излъгаха ли го или не? Това ли ми казваш???? Толкова по въпроса.
А иначе ще допълня към Шланга (дето разбира много от назначения), че колегата LAR говори за конкурси в министерства и агенции. Това значи, че е било в конкурс за държавен служител, поради което важи напълно казаното от мен. Защото в министерство 95 % сигурно длъжностите са за заемане от държавен служител, т.е. по служебно, а не трудово правоотношение по Кодекса на труда. Тези длъжности, които са предвидени да се заемат по КТ.....за тях няма задължение да обявяват конкурси и не го правят, поради което не можеш да се явиш на подобен конкурс. Като има подобно място, то просто се заема от някого.............и това при всички правителства до сега, да не си помислите нещо друго.

27.03 2015 в 12:07

Точно затова ни написах, че забиваш в другата крайност. И се ежите в частност само за "назначения с конкурси". УЖ! В митницата няма ли конкурси? Ами в над 200-те държавни агенции? А за т.нар. "вътрешен избор"?
Цялата работа е много по-всеобхватна и не трябва да се впускаме в подробности. Трябва нов подход. Но в едно с него трябва и тест на всички кадри в системите! Разбира се съчетано с планирано намаляване поне с 20% на всички места.
Ще ти дам само един пример - ЦУ на БП 2004г. имаше 174души средносписъчен състав, в т.ч. и чистачките. Днес 2015г наброяват "около 380"...

27.03 2015 в 11:56

Шланга, аз много добре знам как протичат конкурсите, ти явно не знаеш. Никъде не съм говорил за назначения общо, а за кандидатстване с конкурси. Даваш ми примери с институции, в някои от които хората са по трудово правоотношение. Статията обаче има предвид държавни служители (служебно правоотношение) и колегата LAR като говори за младши експерти, също има това предвид явно.
Та чисто процедурно, няма хипотеза в който някой някого да пита, тъй като изначално се подават чисто формално документите за кандидатстване при обявен конкурс. Никой на никого не се обажда, та нашия драскач тук да заявява, че някой му казал, че ще му се обади. Щом си подал документи, от тук натам зависиш единствено от комисията-първо да те допусне, а после при изпита да те класира. Случката с тая лелка в началото дето я упоменава е лъжа, тъй като това твърдение е нонсенс. Явно ти не си наясно, щом влизаш в подобни спорове при провеждане на конкурси............повтарям конкурси, не общо назначения.

27.03 2015 в 11:52

"Ърнест"! Ако наистина беше честен и откровен, каквото се опитваш да пробуташ тук, щеше да си признаеш че с изнасилените си оплювки тук се опитваш да защитиш хилядите връзкарски назначения на БСП/ДПС, които при един нормален конкурс нямат никакъв шанс именно заради некадърността си!
С други думи защитаваш статуквото и личностите създатели на блатото на статуквото.

27.03 2015 в 11:49

Християн, а за шуробаджанащината на "реформаторите" отделен законопроект ли ще внасяме?

27.03 2015 в 11:46

Ърнест, леко забиваш махалото към другата крайност. В поста ти не е цялата истина. Ще ти подам само няколко сламки, а ти ако не знаеш там как се назначават хора си трай:
1. КРС - www.crc.bg
2. ВРД - www.atsa.bg
3. ДГС София - www.dgs-sofia.com по принцип ВСИЧКИ ДТС-та!
4. БП - www.bgpost.bg
5. МАС (Митница Аерогара София), по принцип ВСИЧКИ митници

Да не продължавам със списъка. Могат да се добавят всички министерства, всички областни управи, а общинските не искам и да ги споменавам.
Трябва да се обърне особено внимание на всичките Агенции!