Политолози: Местният вот показа, че нови парламентарни избори не са изгодни за никого

ПП-ДБ бяха напът сами да съборят собственото си правителство с искането на оставката на вътрешния министър, заяви Борис Попиванов

OFFNews 20 ноември 2023 в 09:00 1417 0

Димитър Ганев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Димитър Ганев

Нито една от политическите формации не би имала по-добър резултат на евентуални предсрочни парламентарни избори от този на вота през април. Също така никоя от тях не може да работи с някой различен от сегашните си партньори.

Това заяви пред БНТ политологът от изследователския център "Тренд" Димитър Ганев. По думите му ролята на подкрепата на ДПС за сегашното управление е важна, защото за приемането на конституционни промени е нужно по-широко мнозинство в парламента. 

Ганев посочи, че скоро темата за попълване на квотите на Народното събрание във Висшия съдебен съвет и КПКОНПИ ще дойде на дневен ред и че и при тези гласувания се изисква подкрепата на 2/3 от парламентарното мнозинство.

Димитър Ганев е на мнение, че предстоящите гласувания по бюджета и конституционните реформи в НС ще дадат различни позиции на ГЕРБ и ПП-ДБ за това в каква позиция ще бъдат на преговорната маса за състава на кабинета "Габриел".

Политологът и преподавател в Софийския университет "Св. Климен Охридски" Борис Попиванов коментира, че се е очаквало, че местните избори ще създадат ситуация, в която някои партии ще могат да претендират за много гласове, но се е случило обратното. 

"Местните избори не излъчиха категоричен победител, затова партиите са принудени да продължат по стария начин: взаимни обвинения и прехвърляне на отговорността като всеки изтъква своята незаменимост", каза той. 

Според него ПП-ДБ са били напът да съборят собственото си правителство с искането на оставката на вътрешния министър Калин Стоянов след скандала с полицейското насилие по време на протеста срещу "Български футболен съюз". 

"Сам да искаш оставката на вътрешния си министър значи да отчетеш, че аргументите на опозицията за вота на недоверие са правилни", заяви Попиванов.

Според него съставът на кабинета след ротацията ще зависи от това доколко партньорите искат да "разклатят малко лодката" през март. Борис Попиванов е на мнение, че въпросът бива отлаган, за да могат "некоалиционните" партньори да преценят в какви позиции ще са.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика