Политици от БСП и Възраждане се срещат с руски дипломати, твърди Николай Радулов

OFFNews 30 юни 2022 в 10:27 687 0

Николай Радулов

Снимка БГНЕС/Зара Русева-Архив

Николай Радулов

"Със сигурност политици от БСП се срещат с руски дипломати, но доколко им се оказва влияние, е друг въпрос. "Възраждане" също. На Бойко Борисов връзките с Русия също бяха много силни", заяви пред bTV проф. Николай Радулов, който напусна "Има такъв народ" и стана независим депутат. 

Радулов допълни, че оттеглянето на БСП от преговорите е за да покаже, че връзката с Русия е жива и партията се старае да я поддържа. Професорът добави, че думите на лидера на БСП Корнелия Нинова са насочени към избирателите ѝ, които са започнали да намаляват през последната година-две. 

В сряда Нинова обяви, че БСП стопира преговорите за правителство с "Продължаваме промяната". "Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно и неприемливо. Ще се върнем на масата за преговори, ако "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат-премиер, не Кирил Петков", каза тогава тя.

Според Радулов не става дума за класическа представа за шпиони относно изгонването на 70 руски дипломати. "Тук говорим за вербовки, оказване на влияние", обясни той.

Според него решението е оправдано, защото в международната ситуация не трябва да се неглижира това, че има "огромна група от хора", които могат да създадат проблеми във вътрешната сигурност на страната.

Радулов припомни за разкритите шпиони в ДАНС: "Това никъде не се е случвало по света. В ДАНС ще бъдат разкрити и други хора, свързани с Русия".

По думите му няма как изгонените дипломати и персонал от руското посолство да бъдат заменени с други, както обяви пред телевизия "Россия 24" посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

"Ще има пълна реципрочност. Тези хора няма да се върнат. Няма да стане както казва Митрофанова", обясни той.

Според проф. Радулов има руско влияние и в енергетиката, където хора пречели за създаване на нови възможности. "Например имам информация, че се прави търг за нови кладенци в газохранилището "Чирен", без да се ремонтират старите. Ако се нагнетява газ вътре, може да стане много опасно. Хората, които не са взели мерки и не са предотвратили опасността, са свързани с Русия. Мисля, че службите знаят за това, аз го казах на зам.-министър в енергетиката", допълни Радулов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови