Подправянето на избори не е за затвор, решиха депутатите

ОFFNews 03 февруари 2016 в 11:40 27039 18

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП подправянето на протоколите на изборните комисии да бъде наказвано със затвор до 8 години.

Социалистите представиха в зала законопроект за промени в Наказателния кодекс, с който подправянето на протоколите на изборните комисии да стане тежко престъпление. Предложението стана част от дневния ред на парламента, тъй като днес е ден на опозицията.

Идеята на БСП беше отхвърлена със 52 гласа "за", 13 "против" и 42 "въздържал се". 

По време на дебатите в зала социалистите обясниха, че при последните избори всеки 9 от 10 протокола са били подправяни.

Те подчертаха, че с приемането на този проект депутатите са имали възможност да защитят основните демократични принципи, както и честността на вота.

„Говорим за политика за наказание и затвор. Неподкрепата на този текст е липса на политика от страна на държавата свободно да упражняваме правото си на глас”, заяви Филип Попов от БСП.

Димитър Лазаров от ГЕРБ пък подчерта, че и в сегашния Наказателен кодекс има текстове, позволяващи бъде търсена отговорност на хората, които подправят изборни документи. Той подчерта още, че преди да се приемат подобни текстове, трябва да се направи анализ в кои протоколи са грешките и на какво се дължат.

Депутатът от РБ Мартин Димитров заподозря, че с това си изказване Лазаров иска да отпаднат преференциите при  гласуване.

"Това е изключително манипулативно внушение. Явно така са свикнали и не отговаря на това, което съм казал. Трябва да се направи анализ колко от сбърканите протоколи са сбъркани в частта за избор на кмет и в частта на избор на съветници, за да се стигне до това защо има 400 000 невалидни бюлетини”, обясни Лазаров.

Димитров пък заяви, че проблемът с подправянето на протоколите ще изчезне, ако машинното гласуване се използва в повече секции.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите